DeWalt XR FLEXVOLT

Bloggat

DeWalt XR FLEXVOLT 54V

Idag fick jag en unik förhandstitt och demonstration av DeWalts nya 54-volts XR FLEXVOLT-serie som lanseras först i augusti/september i år. Jag blev inbjuden till deras utbildningscenter i Göteborg för att själv få testa maskinerna. När de här grejerna kommer ut till försäljning ska det mycket till innan jag köper något med sladd igen!

Ulf Olsson, CTM för den nordiska marknaden på StanleyBlack&Decker tog emot och visade mycket stolt upp DeWalts nya XR FLEXVOLT-serie som lanseras i sommar. Vi passerar en stor utbildningslokal för hantverkare och säljare, vidare genom ett rum med hyllmeter av hela DeWalt-sortimentet för att till sist landa i labbet. Har ni sett den där reklamen för Heineken som gick för några år sedan när killarna kommer in i ett kylrum fullt med öl och blir alldeles till sig. Ungefär den känslan infann sig när jag fick komma ner till DeWalts utbildningslokaler med alla tänkbara maskiner och verktygstillbehör.

DeWalt Utbildningslokal i Göteborg

DeWalts utbildningslokal i Göteborg.

Batteriet i DeWalt XR FLEXVOLT-serien består av ett antal 3,6-volts-celler. I 18-voltsdrift parallellkopplas tre grupper om 5 celler. I 54 voltsdrift är alla cellerna seriekopplade. Detta gör att batteriet passar i befintliga 18-voltsmaskiner såväl som i de nya 54-volts. I USA anger man det nominella värdet 60 volt istället för 54. Mäter man ett fulladdat batteri så ligger ett 54 på 60 volt men faller raskt ner till 54 volt.

DeWalt XR FLEXVOLT Batteriteknik

Batteriet i DeWalt XR FLEXVOLT-serien består av ett antal 3,6-volts-celler. I 18-voltsdrift parallellkopplas tre grupper om 5 celler. I 54 voltsdrift är alla cellerna seriekopplade.

Vid transport av batteriet följer det med en röd platta som man skjuter på plats istället för själva maskinen. Det är DeWalts sätt att lösa problemet med att batteriet annars klassats som farligt gods p.g.a. dess höga energiinnehåll. Om man multiplicerar volt med Ah så får man wattimmar. Över 100 Wh så räknas det som farligt gods. Toppen man skjuter på förvandlar batteriet till 3 ”batterier” på 2,0 Ah, 36 Wh per ”batteri”.

Ett helt urladdat batteri tar ca 40-minuter att ladda fullt. Och sedan har man kraft så det räcker ett bra tag! Antal volt på en maskin signalerar hur stark den är. Antalet ampere visar hur länge batteriet räcker. Man kan likna det vid tanken på en bil. Ju större tank desto mer soppa får man i och desto längre kan man köra. Men en stor tank betyder inte att motorn blir starkare.

DeWalt Tigersåg

Med den nya tigersågen i DeWalt XR FLEXVOLT-serien räcker batteriet att fylla dessa tre hinkar med virke. I jämförelse står en hink längst till höger med virke kapat med en 18-volts-maskin med 5A-batteri.

Alla maskinerna i serien har kolbortslös motor vilket ger bättre prestanda, mindre värmeutveckling och längre livstid/mindre underhåll.

Flaggskeppet i den nya XR FLEXVOLT-serien är klyvsågen som är helt unik i sitt slag. Alltså den första batteridrivna klyvsågen på marknaden. Batteriet håller att klyva hela 40 meter 45×90-regel.

Det som imponerar mest är kraften i maskinerna som jag upplever vara lika stark som med en sladdriven. Jag jämförde t.ex att kapa av en 45×90 mm regel med en sladdriven tigersåg för att sedan kapa samma regel med 54-volts-maskinen. Resultatet blev densamma om inte bättre med den batteridrivna maskinen som både vibrerar mindre och arbetar tystare. Den nya XR-serien känns väl genomarbetad och man har verkligen tänkt på detaljerna. En så enkel grej som den inbyggda belysningen på skruvdragaren som faktiskt lyser där den ska; i centrum där man vill borra eller skruva. På många andra maskiner sitter lampan fel vilket gör att chucken eller handen skuggar så där man ska borra är det alldeles mörkt. Den nya vinkelkapen är den första kapmaskin jag kan greppa med handen runt handtaget. Och balansen ligger precis vid pekfingret där startknappen sitter vilket kommer att underlätta längre arbeten.

DeWalt Kap

DeWalt XR FLEXVOLT 54-volt kapsåg

Ulf visade också vikten av att använda rätt tillbehör till verktygen. En kvistborr med skruvcentrumtapp som själv drar sig genom trät gör att man själv inte behöver lägga mycket kraft bakom maskinen för att komma igenom materialet. Fick även jämföra att borra med en SDS-borrhammare försedd med ett vanligt betongborr jämfört med ett borr försett med en 4-stjärnig spets där det senare leder till mycket mindre vibrationer i maskinen och resulterar också i ett rundare hål.

DeWalt – lycka till med lanseringen! Jag har definitivt fått en ny favorit i verktygsarsenalen!

Här finns mer information om DeWalt XR FLEXVOLT samt en film som beskriver batteriet och en demo av bordssågen.

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *