Inspektionskamera

Byggtips, Teknik

Få ihop två VP rör inne i väggen

Råsponten är på plats, gipsen uppsatt, innertaket skruvat, fuktspärr och kakel satt. Dags att skruva dit eluttagen. Oj då hade visst glömt dra kablage i ett av dem. Men vad är detta? Oh nej. Draglinan försvinner bara in i eldosan utan att komma ut i kopplingsdosan. Och det fungerar inte från andra hållet heller. Hmmm måste ha missat att koppla ihop VP-rören i någon skarv inne i väggen. Hur gör man då?

Ovärdeligt med de foton jag tagit på konstruktion och eldragningar innan allt täcks av isolering och ytskikt. Man kan aldrig ta för många bilder!

Badrum

Badrummet som det såg ut innan tätskikt och kakel var på plats. Inte att tänka på att öppna upp vägg eller tak här inte.

Den gula apparatdosan som syns på bilden var alltså tänkt att vara sammankopplad med ett VP-rör till en kopplingsdosa utanför badrumsdörren. Men någonstans slutar det i tomma intet inne i väggen för draglinan hittar inte ut någonstans…

Tvättstugan

Och i tvättstugan ser jag på bilden att det skulle bli omöjligt att nå röret som jag vet ligger på andra sidan balken i taket precis vid väggen.

Enda chansen att komma åt något var ifrån hallen.

Halltak

Här någonstans ifrån hallen borde det gå att komma åt VP-röret från badrummet.

Jag körde in en inspektionskamera i apparatdosan i badrummet.

Inspektionskamera

Inspektionskamera från Biltema för 349 kr räddade min dag då jag slapp riva taket eller väggen för att komma åt att koppla ihop två lösa VP-rör inne i väggen.

Själva kamerahuvudet är egentligen aningen för lång för att fungera optimalt i VP-rör. Det gäller att böjarna inte är för skarpa för att få igenom den. Men jag hade varit noggrann med att göra mjuka böjar så det var inga problem i detta fallet.

Filmen visar VP-röret och där det slutar inne i väggen. Meningen är ju såklart att röret skall gå hela vägen fram till kopplingsdosan. Men något gick snett när det skulle dras vidare eller kopplas ihop.

Jag skickade in kameran till där VP-röret slutade. Sedan matade jag in dragtråden ifrån kopplingsdosan. När den kom fram i andra änden kunde jag se att det rörde sig i ett av rören som jag kunde skymta i kameran. Dessutom dammade det till höger i bild så jag förstod att det var de båda rören som skulle fogas samman! Måste ha missat detta av någon anledning och sedan gömdes de så fint när isoleringen hamnade på plats.

Innertak hall

Jag Feinade bort 1 cm längst in i innertaket (Feina = byggbranschens motsvarighet till Googla. Feinen kan man ha till allt!). Sedan gick det enkelt att vika ner de två innersta brädorna för att komma åt utrymmet i mellanbjälklaget.

VP-rör

Här tog jag en bild med mobilen från hallen. Ljuset som syns kommer från inspektionskameran som sticker ut från VP-röret.

Det övre röret skall ihop med röret med inspektionskameran.
Fick gräva en stund i isoleringen och lirka med VP-rören innan jag lyckades få ihop de båda ändarna. Men tack vare inspektionskameran så fick jag reda på var röret slutade och kunde hitta det i undertaket. Slutet gott, allting gott.

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *