Pythagoras sats

Byggprojekt

Pythagoras sats med tumstock

Skall du bygga något i större format och där vinkelhaken inte alltid räcker till är Pythagoras sats perfekt för att säkerställa att konstruktionen får räta vinklar.

Pythagoras sats
I en rätvinklig triangel är kvadraten på hypotenusan (c)
lika med summan av kvadraterna på kateterna [a] och [b].

Rät vinkel med tumstock. Om du t.ex. skall bygga en altan eller friggebod, och behöver gjuta plintar för detta, spänn upp ett snöre i vinkel där plintarna skall stå. Mät upp 120 cm [a] med tumstocken och sätt en tejp som markerar längden. Mät upp 160 cm [b] och sätt en tejp. Mät sedan avståndet (c) mellan tejperna som skall vara 200 cm, d.v.s. hela tumstockens längd. Justera snörets ändar tills avståndet (c) blir 200 cm. Då vet du att du spänt upp snöret i exakt rät vinkel.

Ska du göra något finsnickeri duger inte tumstocken. Den är inte tillräckligt exakt. Då är det bättre att mäta upp längderna med en stållinjal. De brukar ofta vara max 100 cm långa. Måtten blir då [a] 60 cm, [b] 80 cm och (c) 100 cm.

345-metoden

Vill du räkna ut andra mått använd dig helt enkelt av 345-metoden där man multiplicerar siffrorna 3, 4 och 5 med önskat antal centimetrar. I exemplet har jag använt mig av 20 cm för då blir hypotenusan 100 cm d.v.s hela linjalens längd: 3 * 20 = 60 | 4 * 20 = 80 | 5 * 20 = 100.

Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pythagoras_sats

Lycka till med ditt byggprojekt!

VattenpassLäs också hur man vid kryssmätning kan använda måttstocken för att tänka rätt i vilket hörn man skall dra för att få rätvinkliga hörn.

Uppdatering 2020-12-15
Måste också få puffa lite för ett helt nytt verktyg på marknaden som hjälper dig såga taklister.

Listjigg

Listjiggen är ett helt nytt världsunikt verktyg som uppfunnits av Tage Norén. Den underlättar enormt när man ska såga taklister. Det är nämligen inte helt enkelt att såga dem rätt, speciellt när man som lekman inte gör det dagligdags. Byggoteknik har fått förtroendet att erbjuda Listjiggen på marknaden!

Listjiggen

Listjiggen gör att du kan såga taklisten i samma position som den ska sitta i taket, alltså rättvänd! Listjiggen är nominerad till Nordbyggs mest innovativa produktnyhet 2021!

Listjiggen håller taklisten i exakt samma position när man sågar som när den sitter på plats. Det gör arbetet betydligt enklare! Listjiggen har ett 90-graders anhåll man sätter mot gersågens bord. En rörlig del i listjiggen håller fast listen i 45 grader. Sedan är det bara att kapa listen. Listjiggen är i huvudsak avsedd för de vanligaste taklisterna som Hålkälslist och Svanhalslist men kan även passa andra lister som är mellan 33 till 69 mm breda.

  • Listjiggen fungerar lika bra i kap- och geringssåg som i geringslåda
  • ​Fungerar lika bra för innerhörn som för ytterhörn
  • Fungerar både för höger- och vänsterkap

Uppfinnaren Tage Norén förklarar hur den fungerar.

Listjiggen
Ett genialt verktyg som underlättar när man skall kapa taklister (främst Hålkälslist och Svanhalslist mellan 33 till 69 mm breda). Såga taklisten i samma position som den ska sitta i taket, alltså rättvänd. Du behöver bara hålla koll på höger- eller vänsterkap, oavsett om det är inner- eller ytterhörn.
Produkt: (över 100 i lager)
Pris:
248,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan Till kassan

Mer information om Listjiggen.

, , , ,

By  -      


2 Responses

  1. […] Min beskrivning på hur man får till en 90 graders vinkel genom att mäta med tumstock på stora avstånd. […]

  2. mats hall skriver:

    Det som jag använder mest är 120 cm 160 cm då blir hypotenusan 200 cm. Ta ett mått, dela det med tre och lägg till detta till ursprungsmåttet, ta det måttet och lägg en tredjedel från det första måttet till det tredje. 120 cm delat 3 är 40. 120 plus 40 är 160. 160 plus 40 är 200 cm. 3.4.5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *