Makita BDF450RFE

Bloggat, Teknik

Skruvdragare – bäst i test

Under de 10 år jag renoverat huset har ett antal borrmaskiner och skruvdragare passerat. Visar på några styrkor och svagheter de haft och varför jag nu senast valde en Makita 18V BDF450RFE.

Min första borrmaskin

Borrmaskin

Min första maskin var detsamma som att lägga pengarna i sjön. Den duger knappt att försänka skruvskallar med. Den kostade 400 kr och man får vad man betalar för.


Black & Decker HP126F2K

Black & Decker HP126F2K


Maskin nr 2 föll på en Black & Decker HP126F2K. En riktig arbetshäst för 1.495 kr. Jag bytte hela taket på huset med hjälp av denna maskin. Förborrade hälften av tegelpannorna och skruvade fast dem.

QuickConnect

Den har en grymt smart QuickConnect chuck som man med ett enkelt grepp plockar loss och får då tillgång till en bitshållare. Hade gärna fortsatt med denna maskin men valde att byta när batteriet inte längre tog laddning. Kan i och för sig kännas lite klumpig eftersom chucken blir så lång och något sladdrig efter ett tags slitage. 12V.


DeWalt DW907K2H

DeWalt DW907K2H

DeWalt DW907K2H

Maskin nr 3 och 4 föll på DeWalt DW907K2H för 1.195 på K-Rauta. Helt ok maskin men den har en akilleshäl i växelreglaget. Byter man ofta mellan växel 1 och 2 så är det en riktigt dålig och klen konstruktion som går sönder efter ett tag. Därför bör man växla försiktigt, aldrig ta i utan hjälp gärna till att snurra chucken under växlingen och låt den falla in mjukt. Då håller maskinen längre.
Maskinen kan också kännas något klumpig eftersom motorn är relativt lång. Tycker också att batterierna inte har hållit något vidare.
Den klarar max 10 mm borr (chucken tar bara 10 mm). 12V.


Bosch GSR18-2-LI

Bosch GSR18-2-LI

Maskin 5, en Bosch GSR18-2-LI köptes på ICA Maxi för 1.595 kr. 18V Li-Ion batterier.

Denna maskin kändes jättebra i handen, bra balans, liten, smidig och stark. Men efter att ha använt den ett kort tag, och vid första borrningen, lossnade hela chucken från maskinen när jag skulle dra ut borret. Det visar sig att chucken hålls på plats av en enkel fjäderbricka som löper i ett tunt spår. Försökte får den på plats igen, men brickan vill inte låsa, eller så är spåret för klent?

Chuck

Hela chucken lossnade från maskinen


Chucken

Det tunna spåret som låsbrickan skall haka fast i. Inte konstigt att chucken trillade av?


Makita BDF450RFE

Makita BDF450RFE

Mitt senaste inköp föll på Makita BDF450RFE (kittad med lampa BDF456RFLE). Jag fyndade på Blocket, men den går också att komma över på auktionssiter som Tradera eller Toveks. Tänk på att maskinen ofta säljs på nätet utan batterier då den blivit över från något kitt eller så.
Är helnöjd med mitt val. Jag vet, det är lite som att jämföra äpplen och päron, men det är värt investeringen tycker jag. Maskinen känns som en riktig kvalitetsmaskin som kommer hålla under många år. Full kontroll över motorhastighet. Motorbroms som slår till direkt när du släpper knappen. 18-volts-batterierna laddas fullt på bara 20 minuter. Lampa som lyser även en stund efter man släppt knappen. Chucken tar 13 mm borr. Ficklampan som följde med tänkte jag först, vad ska jag med den till? Men den har visat sig vara riktigt användbar. Lätt att ställa på batteripacken och justera ljuskäglan dit man behöver ljus. Allt arbete blir mycket roligare när man har tillgång till riktigt bra maskiner. Ja, du är också värd en Makita! 🙂

Ljus

Den enda synpunkt jag har i skrivande stund är att chucken skuggar ljuset från den inbyggda lampan vilket gör att man inte ser själva skruvskallen. Det är därför svårt att se när skruven är iskruvad och det är dags att släppa knappen. Här finns möjlighet till produktförbättring! Ryobi har löst problemet genom att placera lampan nere vid batteriet.

DeWalt XR FLEXVOLT borrmaskin

DeWalt XR FLEXVOLT 54 volt skruvdragare. Läs mer om XR FLEXVOLT-serien här!

UPPDATERING 2016-07-01. Skall du köpa batteridrivet? Vänta till senare i sommar. DeWalt kommer snart att lansera sin nya XR FLEXVOLT-serie med hela 54 Volts-batterier. De passar också i deras befintliga 18-voltsmaskiner. Jag har fått prova på maskinerna redan nu och är riktigt imponerad av vad de klarar av!

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *