Dynlådan

Byggprojekt

Bygga dynlåda för inomhusbruk

Kände efter ett tag att uteplatsens dynor inte gör sig så bra liggandes i en hög i vardagsrummet. Snickrade därför en dynlåda som samtidigt skall fungera som en dekorativ fast monterad sittmöbel i vardagsrummet. Det mesta materialet hittade jag på IKEAs fyndavdelning. Prislappen hamnade på ca 1.200 kr (+ ca 450 kr för gasfjädrarna) och bygget tog ca 1,5 dagar. Så här gick det till:

När det gäller gångjärnen provade jag först göra en liten prototyp med gångjärn från IKEA liknande de som används för garderobsdörrar. Men märkte på prototypen att kanten på skivan eller locket då tog i väggen eftersom lådan är monterad dikt an väggen. Dessa gångjärn gick därför inte att använda. Googlade lite och hittade sk. franska gångjärn som säkert hade fungerat då de fästs i lådans kant och där själva gångjärnet då hamnar i överkant på locket. Därför hade locket vridits runt överkanten och därmed aldrig kunnat gå mot väggen. Men jag ville helst ha en gångjärnstyp liknande de som IKEA har och dessutom med den dämpande effekten så locket stängs mjukt.

På IKEAs gångjärn fann jag stämpeln BLUM. Tillverkaren är alltså BLUM. Kontaktade dem och fick superbra support. De talade om exakt vilket gångjärn som skulle passa med tanke på locket jag tänkte använda som är 28mm tjockt.

”Eftersom din ”lucka” är 28mm tjock så måste du använda det vi kallar ”Profillucksgångjärn”.
Detta gör att luckan inte går emot väggen när den svänger upp – du måste dock ha en radie på minst 1mm på kanten.

och så hänvisade de till en återförsäljare i Sisjön, Theofil Carlsson AB.

Ja detta finns i våran butik i Sisjön. Det är bara att åka in så plockar de fram det till dig.
Art: 202300.70P002 gångjärn för heltäckande lucka = 44,00kr/fp (2-pack) + moms.
Art: 601885P004 dämpare = 71,80kr/fp (4-pack) + moms
.

Det blev totalt 240 kr för 4 dämpade gångjärn. Så nu skall det fungera som tänkt! Har i skrivande stund ännu inte monterat dem. Men jag har provat på en prototyp och de ser ut att fungera fint!

Kompletterade senare med ett par gasdämpare eller som de beskriver; gasfjäder eftersom locket är relativt tungt och för att få en mjukare stängning.

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *