Klart

Byggprojekt

Bygga tunn innervägg

Vi behövde dela av ett rum på övervåningen för att få till en hall och ett sovrum med dörr. Samtidigt ville vi ha kvar bjälkarna i taket. De är ca 75 mm tjocka så därför byggde jag en vägg som bara är 70 mm tjock. Det gör att bjälken syns på båda sidor om väggen.

Skruv

Först satte jag reglar utefter bjälken, väggen och golvet. Sedan satte jag lodräta reglar där emellan med ett avstånd om 600 mm.
Under bjälkarna skruvade jag 12 mm spånplatta på båda sidor om reglarna. Ovanför bjälken satte jag 13 mm gips (och minskade reglarnas tjocklek med 2 mm). Gipsen ovanför bjälken sågade jag till med hjälp av en mall för svåra vinklar. Anledningen till att jag valde spån där nere var att jag först tänkte klä väggen med färdigmålade vita pärlspontpanelskivor som är 6 mm, men vi ändrade oss och valde att tapetsera istället. Spånskivan är ju dessutom enklare att fästa upp saker på. Jag sågade ner 70 reglarna till 70 – 12 – 12 = 46 mm. Ja jag vet, jag kunde ju valt 45 reglar, men nu råkar jag ha en klyvsåg och det är så lätt att köra dem genom sågen så det fick bli så. Alla reglar monterades ihop på det plana golvet med 5×100 mm skruv. Sedan reste jag upp skelettet under bjälken.

Snedvägg

Väggen går mot en snedvägg som vetter mot yttertaket. Där stagade jag upp reglarna med ett bockat järn. Jag kontrollerade att skelettet var i lod och skruvade sedan reglen mot väggen, golvet och bjälken. Först kontrollerade jag var elrören ligger dragna inne i väggen för att inte råka sätta en skruv just där. Därför är det verkligen bra att dokumentera eldragningen innan rören täcks med skivor.

Klart

Reglarna till innerväggen är på plats. Sedan monterade jag dörrkarmen.

El

När det gäller elen så drogs det först fram flexslang, men den är hopplös att få igenom ledningarna som bara fastnar, så det arbetet fick göras om med hårda VP-rör. Använd därför inte flexslang om den måste krökas på fler än 2 eller kanske 3 ställen. Krökarna får definitivt inte vara för tvära.
Reglarna kläddes med 12 mm spånskivor. Egentligen bör man också lägga i isolering för att få lite extra ljudisolering, men jag valde att inte göra det i detta fallet.

Taknock

Väggen är tapetserad och klar. Listverk saknas dock.

Här är fler exempel på tunna innerväggar.

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *