FOMA W-12

Bloggat

FOMA W12 reservdelar

Använde mot bättre vetande centraldammsugaren till att suga upp gipsdamm samtidigt som jag sågade ut för en fönsteröppning. Motorn skar ihop efter trogna 7 år i tjänst. Ivrigt sökande efter reservdelar på nätet gav klent resultat tills jag hittade rätt person – Mr Centraldammsugare.

FOMA W12

Dissikerad FOMA W-12 med skuren 1380 watts motor.

Jag skruvade isär maskinen, vilket var enkelt, kopplade ur de två trådarna till motorn, kopplade in nätsladden och mätte spänningen över trådarna. Mätinstrumentet visade 230V vilket betyder att elektroniken är hel. Men motorn var brännhet, luktade bränt och det kom ut metallfragment när man med vissa svårigheter kunde rotera axeln. Kändes som ett svårt fall.

Sökte runt efter Foma på nätet, hittade några maskiner på Blocket men hade svårt att hitta rätt reservdelar tills jag av en händelse hamnade rätt. Ove Engström har många år i branschen och har arbetat med FOMA sedan maskinerna såldes via Jula. Det lär ju finnas rätt många FOMA-användare där ute och får ni problem med maskinen eller behöver byta ut den av någon anledning skall ni kontakta Ove.

Vi kom fram till att det bästa alternativet är att byta maskinen mot en ny maskin som numera heter FOMA W-15 som har uppgraderats från en behållare i plast till en i stål. Den har vunnit ett antal bäst-i-test och är direkt kompatibel med befintlig rördragning och anslutningar. Det hade också gått att byta enbart motorn för dryga tusenlappen men då är steget upp till en helt ny maskin inte jättestort med garanti och annat som följer med. Inne i maskinen finns också ett skumgummifilter som föll i bitar vilket var lite knöligt att få tag på. En ny maskin är ändå en ny maskin.

Om man upplever att en centraldammsugare suger dåligt kan det ha att göra med antalet böjar i systemet. En 90-gradersböj motsvarar ca 5 meter rakt rör. Så ju färre böjar desto bättre effekt. Även längden på slangen har stor påverkan. När maskinen är på och man sätter munstycket mot handflatan och den hänger kvar är det ett gott betyg.

Nästa gång jag använder centraldammsugaren till byggdamm har jag lovat mig själv att använda en föravskiljare!

By  -      

2 Responses

 1. Torbjörn skriver:

  Tack för tipset! Min W15 har nog gjort sitt efter 14 år.
  Vet du om W15 fortfarande finns kvar eller om det är W27 som ersätter.

 2. Aleksandra skriver:

  Ja, tack för tipset!
  Jag har också en W12-a som fungerar fortfarande superbra.
  Skall byta ut bara dammsugarslangar.
  🙂 🙂 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *