Gersågning

Byggtips

Gersåga med perfekt resultat

Vill du gersåga ihop två reglar, plankor eller lister? Är du osäker på om vinkeln mellan delarna är 90 grader? Kanske ser det ut som att det är vinkelrätt, men du märker att när du kapat virket i kapsågen och har ställt in den på 45 grader så glipar det? På detta sätt får du ett perfekt resultat och du har dessutom möjlighet att justera något i efterhand.

Så här gjorde jag när jag skulle sammanfoga två reglar i vinkel.

Gersågning

Gersågning med perfekt resultat. Lägg bitarna över varandra och tvinga ihop dem så de fixeras. Se till att den övre biten har stöd i andra ändan också så den inte tippar ner. Dra streck från den under biten vinkelrätt upp på kanten av den övre. Rita sedan ett streck mellan dessa för att markera var du skall såga. Det blir alltså 45 grader om delarna ligger i vinkel. Såga rätt igenom båda delarna. Lägg sedan ihop delarna. Om det är någon glipa någonstans kan du såga ytterligare en gång rätt igenom i skarven. Materialet minskar då något i längd (sågens tjocklek) men du får en perfekt skarv som inte glipar!

Trapphörn

Resultatet. När jag byggde altan sommaren 2011 gjorde jag på detta sätt på sargen. Nu två somrar och vintrar efteråt ser det forfarande mycket bra ut. Med andra ord så fungerar metoden även om träet rör sig något efter säsong.

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *