OPIO 6" Gödselpump

Bloggat

Gödselpump

Uppfinnare och entreprenörer i Välje – fick patent på revolutionerande gödselpump. En artikel om min morfar Vincent Andersson som publicerades i Växjöbladet fredagen den 1 oktober 1965.

Uppfinnare och entreprenörer i Välje

Fick patent på revolutionerande gödselpump
Källa: Växjöbladet fredagen den 1 oktober 1965.

Artikel Gödselpump

”Uppfinnare och entreprenörer i Välje fick patent på revolutionerande gödselpump”.
Artikel i Växjöbladet fredagen den 1 oktober 1965.

En representant för den småländska företagsamheten är entreprenör Vincent Andersson, Välje, Virestad. Under 20-talet år har han gjort uppfinningar som patentsökt i många länder. Hans senaste uppfinning är en internationellt känd flytgödselpump Opio. Förutom i Sverige är pumpen patentsökt i sju länder.

Sitt första patent erhöll Vincent Andersson 1947, och det gällde då en stenvagn, som under den efterföljande stenbrytarepoken såldes i Sverige och Finland. Efter denna första framgång har han ägnat vintermånaderna åt experiment i sin verkstad.

Vid besöket i Välje noterar man både traktorkran, stocksax och en automatisk garageöppnare för att bara nämna något.

Två år sedan

För två år sedan började Andersson jobba på flytgödselpumpen.
– Idén fick jag av en ren slump, berättar han. Här på landsbygden har jag under åren sett hur tungt det är med gödsellastning när gödseln skall ut på åkern. En dag knäppte det till i skallen på mig, och jag kom på att man skulle kunna låta en pump göra lastningsjobbet. Snart var konstruktionsarbetet i gång, och under arbetet blev det en hel del motigheter innan maskinen äntligen var färdig.

Uppfinningen består av en pump som sönderhackar och pumpar med mycket hög tryckhöjd. Av den anledningen är pumpen utmärkt för träcken från flytgödselbassängen. Halm- och foderrester sönderdelas av skovelhjulets 2-skäriga stålkniv. Pumpen har också visat sig användbar vid reningsverk för pumpning av kalk, dy och slam.

Pumpen väger endast 195 kg och är alltså transportabel för traktordrift.

Ny princip

Konstruktionen bygger på en helt ny princip. Förutom stålkniven i hjulet är pumphusets ovala insugningsöppning försedd med en skärring. Genom pumphusets och skovelhjulets utformning har dubbelt så stor genomströmningsarea erhållits i förhållande till dess utloppsarea.

Den första pumpen installerades hos lantbrukare Malcolm Nilsson, Mistelås.

– Allt eftersom efterfrågan ökade hann jag inte med tillverkningen, säger han. Jag överlät rätten på AB Osby pumpindustri.

Nyheter kommer

Hittills har Andersson endast tillverkat en pumptyp, men han avslöjar att nyheter kommer inom den närmsta framtiden. Det rör sig då om en pump med betydligt högre kapacitet och en länspump avsedd för byggnadsindustrin.

– Under de senaste åren har jag inte hunnit med annat än pumpen, säger Vincent Andersson, men nu när det projektet är i hamn får jag chansen att syssla med mina andra idéer.

Och det kommer säkert att betyda att vi får höra mer om Vincent Andersson i framtiden.

Fz.

Efterord

Morfar konstruerade alltså en helt ny typ av pump med skärande blad som kunde hantera även om det kom in halm eller snören i pumphuset. Han tog också patent på sin gödselpump med skärande pumphus. Den tillverkades sedan på licens först av Osby Pumpindustri och sedan av Nybergs i Möllekulla som idag har en helt annan verksamhet.

Pumphus

Min morfar Vincent Andersson med sin revolutionerande uppfinning – pumphus med inbyggd kniv som gör att allt som eventuellt skulle kunna förorsaka driftstopp som t.ex. snören från emballage och annat skärs ner och passerar ut genom pumpen

Behovet av en gödselpump uppstod när man började övergå till svamutgödsling i ladugårdarna. Ingen trodde att det skulle gå att bygga en pump, som klarade tjockflytande massa blandat med halm. Men morfar lyckades genom att kombinera pumpen med en inbyggd kniv.

Hur morfar kom på lösningen svarar han reportern i artikeln ”Hur blir man uppfinnare

– Ibland går det inte att finna svaret genast. Ibland är det bäst att sova på saken och låta det undermedvetna arbeta. Så blev min gödselpump till.

– Flera timmar diskuterade jag en detalj med Osby pumpindustri, som skulle tillverka den. Vi kom inte på lösningen. Jag åkte hem och sov på saken.

– När jag vaknade på morgonen hade jag svaret och ringde tillverkaren. Jaså, var det så enkelt blev kommentaren!

OPIO 6" Gödselpump

OPIO 6″ Gödselpump konstruerad av Vincent Andersson, tillverkad i Osby.

Morfars verkstad

Morfars verkstad som nu stått öde i snart 30 år. Förr kunde man med framdäcket på bilen köra på en platta framför porten och via en sinnrik mekanism så låstes dörrarna upp och portarna öppnades med automatik! Morfar sökte patent som inte gick igenom av någon anledning.

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *