Stormfälld björk

Bloggat

Honungsskivling

Nu när svampen blomstrar i våra marker är det kul att fynda ute i skogarna. Men vissa svampar vill man gärna undvika. Fick en stormfälld björk på tomten som riskerade falla över vår lillstuga. Visade sig att den blivit angripen av Honungsskivling. En osynlig svamp för ett otränat öga.

Honungsskivling

Honungsskivlingen sprider sig genom sporer och genom svarta, snörliknande mycelsträngar som kallas rhizomorfer. Dessa breder ut sig under markytan och kan infektera nya träd och buskar genom kontakt med deras rötter.

Jag kom hem från kalas den 15 september och möttes av att en björk på tomten storfällts i den kraftiga blåsten och helt gått av i rötterna. Den lutade mot en annan björk men det fanns en stor risk att den skulle glida av grenarna och krossa lillstugan. Var snabbt uppe i grenverket och försökte motverka att den skulle glida ytterligare genom att förbinda de båda träden med ett spännband. En juste kompis, DK Trädfällning, kom förbi lite senare och säkrade upp med vajer så inget skulle hända över natten.

Vi tog ner trädet dagen efter och det visade sig då att det blivit angripet av Honungsskivling. Svampen i sig är ju lätt att se men det är inte alltid det poppar upp svampkroppar. I mitt fall var det bara ett svart nät av trådar som syntes när man tittade närmare på en skadad bit av stammen längst ner vid roten.

Stormfälld björk

Stormfälld björk

Honungsskivling angrepp

Här ser man hur trädet angripits av honungsskivling i stammen som blivit alldeles missfärgad och försvagad.

Så inspektera dina träd för att minska risken för överraskningar! Vår andra björk visade sig ha en sprängticka, en parasit som långsamt har ihjäl trädet, så vi fick ta ner även den björken. Jag har en bra försäkring som täcker kostnaderna så det kan också vara bra att kolla med försäkringsbolaget.

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *