USB-minne

Teknik

Installera Windows från USB

Hur installerar man Windows 10 på en dator som saknar DVD eller CD-läsare? Nuförtiden behöver man inte köpa datorer med plats för 5,25″ DVD/CD-ROM eller ansluta en extern läsare utan operativsystemet kan installeras från en vanlig USB-sticka.

Denna artikel är en fortsättning från ett tidigare inlägg med alternativ lösning hur man gör USB-minnet bootbart.

På denna sida kan man ladda ner Media Creation Tools som är ett verktyg från Microsoft som både laddar ner valbart Windows operativsystem och gör din USB-sticka bootbar. Det betyder att när du stoppar i stickan i din dator och startar upp den kommer den boota från stickan och ladda in Windows från stickan. Men det förutsätter att BIOS i datorn är satt att läsa av USB-portarna som alternativ att boota från vid uppstart. BIOS kommer man åt genom att trycka och hålla nere tangenten F2 eller DEL direkt efter att du tryckt på datorns strömbrytare.

Media Creation Tool

Media Creation Tool – Välj alternativet att installera media för användning i en annan PC.

I nästa vy väljer man vilken version av Windows man vill ladda ner och om det skall vara x86 eller x64 bitars.

Och tredje vyn väljer man om man skall lägga filerna på en USB-sticka eller uppgradera datorn. Välj USB-sticka.

Sista vyn väljer man vilken enhet som stickan sitter i. Om den inte hittar stickan kan det bero på att du sitter i ett nätverk där policyn som är satt för klienten är hårt styrd vilket gör att programmet inte kommer åt USB-porten. Det hände mig när jag försökte göra detta på min arbetsplats. Samma sticka med exakt samma procedur gick däremot utmärkt att gör på min dator hemma.

Nackdelen med Media Creation Tool-programmet är att det hjälper inte att du först laddat hem en Windows-iso-fil sedan tidigare t.ex. från MSDN. Den kommer själv ladda hem operativsystemet ytterligare en gång eftersom det inte går att peka ut en redan nedladdad iso-fil. Då kan mitt tidigare inlägg vara ett alternativ.

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *