Mediaomvandlare

Teknik

Internet via fiber

Hoppade på erbjudandet Telia Öppen Fiber i våras och fick nu äntligen in fiber i huset. De har varit och grävt i hela området så det är inte så konstigt att det tagit tid.

Mediaomvandlare

Fibern, som egentligen består av två fiber (en i reserv utifall en går sönder) är ett par millimeter tunn och går in i en liten box där den patchas ihop med mediaomvandlaren via en kort fiberpatchkabel. Mediaomvandlaren strömsätts och har 4 st RJ45-portar undertill; en för internet, en för telefoni, en för TV och en extra för framtida applikationer.

Det var rätt kul att se på när installatören svetsade ihop fibertrådarna. Sådant som gjordes i kliniska labb för 15 år sedan kan idag göras ute på fältet. Med utrustning för 80.000 kr…

Svetsa fiber

Det gäller att hitta en ergonomiskt riktig arbetsställning även när arbetsplatsen råkar vara på gatan.

Internetleverantör

Det finns ett helt gäng med leverantörer som levererar själva internettrafiken i fibernätet. Jag fastnade för Bahnhof som verkar ha ett bra erbjudande med tanke på pris och deras hjärtefråga integritet. Men det var lång telefontid när jag ringde dem en lördag förmiddag för att få svar på några frågor. Efter 55 minuter i telefonkö kom jag fram.

Tänkte börja med 10/1-hastigheten för att sedan växla upp om det känns för trögt. 10/1 betyder 10 MBit/s nedladdningshastighet och 1 MBit/s upp. Det borde ungefär motsvara den ADSL-uppkoppling jag har idag via Bredbandsbolaget där jag betalar för 24 Mbit men linan är strypt till 12 eftersom telefonin inte fungerar annars. Med ADSL-uppkopplingen upplever jag relativt ofta att Internet slutar fungera (kanske en gång per månad) p.g.a. störningar i nätet eller att routern behövt resettas. Jag har också kostnadsfritt fått byta router ett par gånger genom åren.

Enligt Bredbandskollen har jag idag dessa värden:

Trådlös uppkoppling
Ta emot filer: 8,26 Mbit/s
Skicka filer: 0,85 Mbit/s

Trådad uppkoppling
Ta emot filer: 8,35 Mbit/s
Skicka filer: 0,86 Mbit/s

Min förhoppning är att en 10/1-uppkoppling via fiber borde ge motsvarande hastighet och en stabilare uppkoppling.
Uppdaterar denna artikel så snart jag fått Bahnhof-abonnemang.

Uppdatering 2015-03-12

Bredbandsbolaget ADSL Bahnhof 10/1 Fiber
Trådlös uppkoppling
Ta emot filer: 8,26 Mbit/s 12,0 Mbit/s
Skicka filer: 0,85 Mbit/s 1,28 Mbit/s
Trådad uppkoppling
Ta emot filer: 8,35 Mbit/s 9,81 Mbit/s
Skicka filer: 0,86 Mbit/s 1,28 Mbit/s

Intressant att det gick snabbare trådlöst mot routern från Bahnhof. Får undersöka detta.

Fullmakt

Genom att fylla i en fullmakt kan Bahnhof hjälpa till med en smidig övergång från den gamla Internetleverantören och avsluta det abonnemanget i samband med att det nya tar vid.

Autogiro

Logga in i Internetbanken och lägg till Bahnhof till autogirot så sparar man ytterligare 25 kr mot pappersfaktura. Alternativt kan man fylla i en autogiroblankett. Fakturan skickas också kostnadsfritt i PDF-format till din mailadress.

Autogiro

Bahnhof autogiro

Koppla nätverkskabel

Jag har dragit TP-kabel i huset och anslutit den i infällda nätverksuttag.

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *