Verktygskit

Teknik

Kontaktera Cat5 Ethernet-kabel

I samband med att jag fick in fiber i huset drog jag nätverkskabel i huset och ut till gästhuset. Det var lätt att kontaktera med rätt verktyg och instruktion.

Verktygskit

Kjell & Company har ett prisvärt verktygskit för att kontaktera ethernetkabel.

Kabel

Skala kabeln genom att sticka in den i kabelskalaren och snurra ett varv. Det finns en justerskruv längst fram på kabelskalaren där det går att reglera hur djupt kniven skall skära i kabelhöljet. Trä på avlastningen till kontakten och kläm till där du skalat kabeln. Fördela ut kateterna i rätt ordning.

ElectroDroid

Hittade en bra app som har alla möjliga beskrivningar på hur man kontakterar olika kontakter. Kolla in ElectroDroid Pro för Android. Finns även en gratisversion.

Det finns även en bra beskrivning hur man gör för att kontaktera nätverkskabel på Kjell & Company.

Eftersom RJ45-kontakten är genomskinlig kan man också jämföra med en färdigkontakterad köpt kabel och lägga trådarna i samma ordning. Kabelparens placering enligt T568B-standard är den mest vanligt förekommande i Sverige.

Pressverktyg RJ45

Platta ut kateterna och knipsa av dem med pressverktyget så de blir jämna i framkant. För på själva kontakten och se till att kateterna kommer ända in i kontakten. Tryck in sladden samtidigt som du pressar ihop tången tills det säger klick då kabelavlastaren låser fast kabeln.

TP-tester

Sätt i ett 9V-batteri i kabeltestaren och placera de båda enheterna i var sin ände av kabeln. Om alla lampor var för sig lyser grönt är allt som det ska.

Kontakt

Det verkar som bara 2 par används i Cat5. Hade vissa bekymmer hur kabeln skulle kopplas i vägguttaget. Förvirrande färgbeteckning när det gäller grön och orange! Någon som vet om det blev rätt och hur det är tänkt när det gäller färgmarkeringen? Det här fungerar för mig ivarjefall.

Tejp

Tips om du behöver dra TP-kabel genom rör är att tejpa den lilla flerpen så den inte fastnar eller går sönder om du skulle behöva dra tillbaka kabeln. Det är lätt hänt att den fastnar i något och går av.

Här finns mer information hur man kontakterar ethernetkabel.

By  -      

1 Response

 1. Fredrik Thyr skriver:

  -Jo. angående LAN kablar.
  De två mittersta paren, vanligen Grön och Orange kan kopplas i kors.
  dvs. På vägguttaget för RJ45 kontakten är det märkt från vänster till höger i bild.
  Bl-vi, Bl : Or-vi, Or : Gr-vi, Gr : Br-vi, Br men de mittersta paren kan kopplas i kors
  Bl-vi, Bl : Gr-vi, Gr : Or-vi, Or : Br-vi, Br för vissa applikationer och standarder.
  Detta kommer då att synas om man har möjlighet att mäta med checker i båda ändar på den fasta installationen att man för den korsade serien får svaret 1-2-5-6-3-4-7-8 i stället
  för en rak serie 1-2-3-4-5-6-7-8…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *