Strykjärn Electrolux EDB8040

Bloggat

Laga Electrolux strykjärn

Vårt strykjärn från Electrolux blev en dag inte längre varmt. Hur fixar man det?

Lampan tändes så då kan man utesluta det vanligaste felet att det blivit avbrott på själva sladden. Detta är ju annars vanligt förekommande eftersom metallen i sladdens trådar med tiden kan gå av i anslutning till där kabeln går in i strykjärnet då kabeln ofta böjs fram och tillbaka vid användning.

Misstänkte att någon komponent i styrelektroniken gått sönder. T.ex. reläet som slår på och av värmeelementet. Men det visade sig vara en skyddstermostat som falerade. Så här gick jag till väga.

Det svåraste var att få isär skiten rent ut sagt. Kändes som att man konstruerat strykjärnet med utgångspunkt att här skulle inget kunna servas i första taget inte. Och så är det tyvärr ofta i dagens slit- och slängsamhälle. Det är liksom inte värt att laga något som kostar 600 kr i inköp. Det tar längre tid att hitta felet, skaffa reservdelar o.s.v. än att gå och köpa ett nytt. Men jag såg chansen till ett bra blogginlägg och möjligheten att kanske hjälpa andra och på köpet spara både pengar och lite på naturen. Så här kommer det.

Detta behövs:

För att få ihop grejerna igen, gör allt omvänt. Men tänk på följande:

När du skruvar fast de tre skruvarna som håller värmefoten, se till att om någon av skruvarna kärvar, lossa lite på de andra skruvarna och försök igen så att man inte ”skapar nya gängor”. De skall vara enkla att skruva fast.

Skruva fast den främre skruven som håller ”chassit”. Sätt sedan i sladden och skruva på termostaten och kontrollera att sulan blir varm innan du fortsätter. Och dra självklart ur sladden medan du arbetar med strykjärnet 🙂

Lycka till!

Byggoteknik tar inget ansvar för ovanstående beskrivning eller eventuella felskrivningar och allt självmek sker på egen risk. Men kul är det och alltid lär man sig något!

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *