Tryckvakt

Bloggat

Laga högtryckstvätt som inte startar

Min Nilfisk Alto Force Kew ville inte starta när jag tryckte på handtaget. Ibland gick maskinen igång när jag skruvade isär handtaget och lät vattnet flöda och satte ihop det igen. Men så kan man ju inte hålla på. Skruvade isär maskinen för att hitta felet vilket visade sig vara enkelt att åtgärda. Undrar hur många högtryckstvättar som slängs istället för att bli lagade?

En högtryckstvätt som kostar ca 3-4.000 kr brukar vara värt att laga. En enklare no-name-maskin (som inte är blå eller gul :-)) är kanske bättre att byta ut.

Demontering av högtryckstvätt

Demontering av högtryckstvätt. Några av skruvarna sitter djupt och har torx-skalle. Hade inga verktyg som kunde nå dem så jag tog en liten platt skruvmejsel som passade skruvskallen.

Hittade en bra sprängskiss på Alto Force på HTC. Det är del 14 som behöver bytas, egentligen bara fjädrarna. Tyvärr kan man inte köpa dessa lösa utan man måste köpa hela reservdelen. HTC tar 514 kr för denna. Observera att det är olika reservdelar beroende på hur många bar maskinen är på. Det är markerat med en silvrig klisterlapp på kåpan. Det är det kontinuerliga värdet man skall gå på, inte maxtryck. 110 bar reservdel 6481093 och 120 bar 6481015.

Modell

Det är det kontinuerliga värdet man skall gå på, inte maxtryck.

Maskinen var lätt att demontera, bara 8 skruv. På pumphuset nedanför motorn sitter en tryckvakt på motstående sida om utloppet. Från tryckvakten går en kabel till kopplingsdosan och vidare in i motorn. Denna tryckvakt reagerar på när du trycker på handtaget. Då ändras trycket i maskinen vilket får tryckvakten att slå till en mikrobrytare och motorn startar. När man släpper handtaget ökar trycket i systemet och tryckvakten slår av mikrobrytaren – motorn stannar.

En av fjädrarna i tryckvakten hade rostat av. Därför reagerade den inte när man tryckte på handtaget. Förmodligen det vanligaste felet på en högtryckstvätt efter några års användning.

Tryckvakt

Tryckvakt

Skruva bort tryckvakten från pumphuset och använd en plattång för att få isär mekanismen.

Demontering

Demontering

Byt ut fjäderpaketet och sätt ihop allt igen. Jag fettade in fjädrarna med konsistensfett. Det lär väl försvinna efter ett tag, men kanske hjälper till att förlänga livet på dem en liten stund ivarjefall. Var extra försiktig med strömkabeln så den inte kläms fel i chassit.

Sedan har du en maskin som förmodligen håller i många år till!

/Daniel Rytterqvist

By  -      

7 Responses

 1. Håkan Emanuelsson skriver:

  Hej
  Tacksam för att jag fann ditt inlägg. Det underlättade demonteringen. Det är exakt samma som hänt med min högtryckstvätt.
  Var fick du tag på fjädrar?
  Mycket tacksam för svar.

  Hälsningar

  Håkan

 2. Daniel skriver:

  Hej Håkan! Köpte fjädrar på HTC i Västra Frölunda, Göteborg. http://www.htcab.com Men kanske kan man kontakta Alto direkt? Lycka till!!!

 3. Clas skriver:

  Clas Ohlson har reparationssats för Nilfisk ventilen

 4. Berra skriver:

  Jag har nyligen rivit isär min tvätt av samma typ. Kunde konstatera att fjädrarna i tryckvakten var helt sönderrostade. Efter rengöring och lite smörjelse lade jag i ett par fjädrar som jag hittade i en låda. Bör tillägga att tryckvakten har jag haft urkopplad ett par år sen den började jäklas och jag visste inte hur jag skulle få isär fanskapet. Tvätten har funkat bra ändå, man fick stänga av den emellanåt ifall man skulle göra lite uppehåll mellan spolningarna. Men nu trycker den inte alls, har gjort rent silen, kört igenom smörjmedel och öppnat en del av pumpen för att se att allt rör sig, och sprutat lite där också, men inget resultat. Befarar att den fått stryk av varmvatten som jag kopplat till då och då, så nu har jag beställt en ny Nilfisk från Bahus som har extrapris nu på en som verkar bra för c:à 3 papp. Den ska gå och köra varmvatten i. Jag gav 2000 för den här jag skrotar för snart 20 år sen, så man ska väl inte klaga.

 5. B-Å Persson skriver:

  Jättestort tack för bra info.

 6. Johanna skriver:

  Hej,
  Jag har en Nilfisk 130.2 högtryckstvätt och jag är ganska säker på att det är en säkring som gått och att det är orsaken till att den inte startar. Någon som vet vart man kan köpa en ny och hur man byter ut den?

 7. Christopher Björkqvist skriver:

  Det finns ingen säkring i den!
  det är högtrycksvakten, som oftast sitter vid filtret på inloppssidan dock måste man
  ha en torx 20 helst en lång smal för att få loss 2 av skruvarna med lång menar jag ca 159 mm, sen kan man säkert med ett litet spärrhantag som kan ta hex 6.35 bits hållare sån med magnet, den är kanske smal nog att nå ner i de djupa plast hålen.
  8 st torx skruv det blåa höljet sitter inte med skruv utan med plast hakar,,
  symtom är omjämn gång , inen start alls eller att den inte stänger av då man släpper på handtaget, detta kan vara lite knepigt att få ur plasten ur högtrycks vakten, väldigt känslig, ta loss kabeln först, och för all del eftersom alto inte behöver tryck in i sin tvätt utan har en självsugande förmåga så kan man ta vatten från vatten tunnor och liknande, inte alltid rent vatten, vilket det första som man bör kolla är inlopps filtret. lycka till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *