LifeSaver Liberty

Bloggat

Prepping vattenfilter

Vill tipsa om en sevärd serie i sex avsnitt som sänds på SVT-play ”Nedsläckt land”. En solstorm har drabbat jorden och Sveriges elförsörjning är utslagen. Ett inte helt orealistiskt scenarie. Hur skulle du klarat dig utan el en längre tid?

Det är många i umgängeskretsen som håller på med krisberedskap eller prepping i olika utsträckning. Allt från att frysa in vattenflaskor och bunkra konserver till att nörda in sig på vilken vevradio som är bäst eller vilken solcellsladdare som ger mest effekt för pengarna. Att förbereda sig på att kunna klara sig själv, kanske ”off-the-grid” är något vi får ställa in oss på. Man kan inte förvänta sig att få direkt hjälp av samhället vid en kris.

Sträcksåg Nedsläckt land på SVT-play och 12 minuter in i sista avsnittet av programserien visas en speciell vattendunk jag tyckte verkade intressant. För vattenfilter är något som kan vara bra att ha i sin krisberedskap. Ett vattenfilter har man också nytta av om man planerar campa i naturen eller på en längre vandring. Vattenfiltermarknaden är dessvärre helt oreglerad. Det finns inga regler för att få sälja ett portabelt vattenfilter eller vattenrenare till allmänheten. Efter lite googlande hittade jag fram till var dunken kom ifrån; LifeSaver® JERRYCAN. Alla produkter från LifeSaver använder samma filterteknik som tar bort alla bakterier, virus, protozoer, parasiter, svampar och alla andra mikrobiologiska vattenburna patogener utan hjälp av illasmakande kemikalier som jod eller klor eller något behov av ström eller UV-ljus.

Lifesaver har varit verksamt ca 10 år och varit inriktad mot myndigheter och försvar och det är först nu man erbjuder produkterna mot privatmarknaden. Grundaren Michael Pritchard såg behovet av rent vatten efter Tsunamin 2004 och orkanen Katarina 2005 och utvecklade då den första produkten Bottle. Dunken Jerrycan som visas i ”Nedsläckt Land” samt Bottle och Cube lämpar sig för stugor, familje-/grupp-camping och krisberedskap. Liberty fungerar lika bra men är mer kompakt och kanske mest användbar till resor och mindre äventyr.

LifeSaver Liberty

LifeSaver Liberty är en smidig vattenrenare med inbyggd behållare för 40cl renat vatten fritt från partiklar, bakterier, virus och protozoer.

Efter en jämförelse av olika vattenfilter från olika tillverkare väljer jag att prova LifeSaver Liberty. Den har alla egenskaper jag tycker är viktiga:

  • Filterteknik som är godkänd av diverse myndigheter och försvar
  • Man behöver inga kemikalier eller elektricitet för att rena vattnet
  • Den filtrerar alla typer av mikroorganismer inklusive virus enligt tillverkaren
  • Den är helt FAILSAFE vilket betyder att den inte låter något osäkert vatten passera. När det inte längre kommer något vatten är filtret förbrukat (fullt).
  • Bärbar och flexibel
  • Kan användas även vid camping och vandring

Bra att känna till är att man skall förbereda produkten första gången den skall användas genom att blöta filtret i 5 minuter och pumpa igenom vatten ett par gånger. När detta är gjort får filtret aldrig torka helt utan man skall lämna minst 1 cm vatten i botten på flaskan. Om filtret torkar kan membranen gå sönder vilket gör att filtret inte längre släpper igenom något vatten. Filtret bör också bytas efter 3 år från inköpsdatum. Dessa uppgifter framgår inte så tydligt på deras hemsida. Det finns också värmeförseglade filter i aluminiumspärrfolie som håller i 10 år men bara till Bottle, Cube och Jerrycan. Bottle kan köpas i kit som håller i 10 år.

Tillgång till rent dricksvatten är en av de viktigaste delarna av MSBs rekommendationer. I foldern ”Om krisen eller kriget kommer” står det att

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

Så att komplettera krislådan med någon form av stormkök kan vara bra eller om du har tillgång till vedkamin med kokmöjlighet eller varför inte en grill?

Så här fungerar Liberty rent praktiskt

LifeSaver Liberty

På förpackningen visas förklarande bilder hur man använder produkten

Jämförelse av produkter från LifeSaver

Alla uppgifter är hämtade och sammanställda från tillverkarens från hemsida.

Produkt
Användningsområde och beskrivning
Kapacitet innan filtret bör bytas | Vattenmängd Ca. pris
LifeSaver® LIBERTY(tm) 2.000 liter | 4 ml / 0,4 liter 1.500 kr
Liten, lätt, robust och enkel att använda.
Integrerad pump med sugslang och flottör som gör att man kan pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla flaskan eller andra kärl. Flottören gör att man kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan. Obs filtret bör bytas 3 år efter inköpsdatum.
LifeSaver® 4000UF BOTTLE 4.000 liter | 750 ml / 0,75 liter 1.900 kr
För camping eller resan till humanitär hjälp och förberedelser för krissituationer.
Originalet som riktar sig till mer professionell användning. Svampen kan också användas för att suga upp vatten från grundare pölar. Kan förses med filter som håller i 10 år från inköpsdatum i obruten förpackning.
LifeSaver® CUBE 5.000 liter | 5 liter 4.100 kr
Båten, bil, sommarhus, när du reser eller familjecamping.
Utformad för att stödja familjer som är i rörelse borta från elnätet eller för akutmottagning av hjälporganisationer och regeringar. Den kubiska formen är för att man skall kunna packa den effektivt på pallar för leverans till utsatta områden.
LifeSaver® JERRYCAN 20000UF 20.000 liter | 18,5 liter 5.000 kr
Båten, bil, sommarhus, när du reser eller familjecamping. Kan kompletteras med duschfäste så att man kan tvätta i rent vatten.
Konstruerad att förse en större grupp med rent vatten t.ex. under en expedition eller äventyrare och familjer som ger sig ut på en ”of-grid living”.

Mer info om Jerrycan

Nedsläckt land ligger ute på SVT-play till 17:de augusti så passa på att se det innan det avpubliceras!

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *