Rengöring av takpannor

Byggtips, Renovering

Renoveringstips – saker jag skulle gjort annorlunda

Här listar jag fortlöpande saker som jag kommer på som jag skulle göra annorlunda om jag någon gång skulle ta mig an ett nytt renoveringsobjekt. Kanske kan tipsen vara till hjälp för dig som nybliven husägare?

 • Börja med att bygga ett garage med betongplatta. Gärna isolerat och uppvärmt! Har lagt oerhört mycket tid på att täcka med presenning o.s.v. när jag köpt hem material. Eller så har det stått i vägen inne i huset under lång tid innan jag hunnit bygga upp det. Det hade varit underbart att bara kunna lasta in allt material i ett garage och veta att det står tryggt för regn och rusk. Och att virket dessutom ligger rakt tack vare betongplattan. Många gånger har jag också fått avbryta arbetet när ovädret kommer. Med ett garage kan man många gånger lyfta in det man arbetar på och forsätta. T.ex. måla panel innan uppsättning på fasad.
 • Dränering

  Jag kommer definitivt hyra en minigrävare istället för att gräva för hand nästa gång jag dränerar ett hus. Spaden suger så gott fast i blåleran. Men man får se det som ett bra träningspass. En fördel dock, att gräva för hand, är att risken minskar att man råkar gräva av vatten- och elledningar. En kombination är kanske det bästa, göra grovjobbet med grävaren och ta det sista för hand.

 • Se till att leda ut ventilationen från köksfläkten ut på taket och skaffa en fläkt av modell med motor på taket. Det är värt den extra kostnaden. Du får en mycket effektivare fläkt med utblås än med kolfilter och du slipper också ljudet från fläktmotorn.
 • Side-By-Side-kyl med ismaskin. Frysen är inte vidare praktisk. Vi har plockat ut hela ismaskinen för den tar upp så mycket plats och den används så lite. Men det gör också att det saknas hyllor i frysen vilket kan vara frustrerande när man staplat allt ovanpå vartannat. Det händer ganska ofta att allt håller på att åka ut när man rör om där inne. IKEA har heller inget överskåp till denna modell så jag tillverkade ett eget överskåp till side-by-side kyl/frys.
 • Det hade varit bra om jag tagit höjd för en värmeväxlare. Som det är nu drar kanalfläkten ut en massa skön värme från våtutrymmena när den är på.
 • Planera trädgården så tidigt som möjligt. Det tar oerhört lång tid för en Rhododendron att få en hyffsad storlek. Det tar också några år innan ett fruktträd bär frukt. Eller en häck fyller sin funktion; insynsskydd.
 • Vind

  Innan du köper huset, ta dig omaket och kryp upp på vinden för att se skicket där. Jag gjorde inte det. Tänkte ”det är väl bara att byta lite papp”. Hela taket var genomruttet. Men jag ser ju lika glad ut för det?! Sätt också på dig en overall och kryp in i krypgrunden. Har du respekt för spindlar kan du ta med en dammsugare.

 • Rengöring av takpannor

  Och behöver du rengöra takpannorna från mossa och lav, skaffa en högtryckstvätt på en gång. Gör inte som jag; för hand med ståltrissa på borrmaskin mitt i vintern…

Här kan du läsa vidare om saker jag är lite extra nöjd med i renoveringsarbetet.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *