Husmodell

Bloggat, Byggtips

Spartips 1 – bolån

Här följer spartips nr 1 i Byggotekniks serie om hur man kan förstärka hushållskassan genom att minska utgifterna. Förhandla om bolånen kan vara knepigt. Men här kommer ett riktigt bra tips!

Jag ringde banken för att förhandla om rabattsatsen på bolånet. Med tanke på att SBAB nu går ut hårt med prispressat 1,29% borde ju de andra bankerna följa med. Speciellt nu när flera av dem verkar vara inblandade i penningtvättsskandaler med risk att tappa kunder och med centralisering där de lokala kontoren läggs ner och där tjänsterna liknar mer och mer varandra. Varför skall man vara trogen sin bank när motsvarande tjänster erbjuds till ett lägre pris?

Per telefon visade det sig vara stört omöjligt att få ner bolåneräntan till samma nivå eller lägre än SBAB. Fick först justerat rabattsatsen från .7 punkter som jag låg på tidigare till .8 punkters rabatt. Frågade då vad banken kan erbjuda som inte SBAB kan och lyckades få ner ytterligare en bit till .89. Men lägre än så gick tydligen inte att komma. Det betydde att bankens erbjudande blev 1.800 kr dyrare per år än SBABs fördigprutade 1,29%. Inga jättesummor men ändå.

Kontaktade SBAB som förklarade att vid ett byte måste de först få nuvarande amorteringsunderlag från min nuvarande bank.
Ringde banken igen och förklarade att jag funderar på att flytta bolånen och undrade eftersom det var så svårt att matcha ränteläget istället kunde ta bort vissa fasta avgifter som nyckelkund och företagstjänster. Detta var inga problem och det reglerades omedelbart. Störde mig ändå på att behöva betala ett överpris för en tjänst utan mervärde och så slog det mig att kontakta banken via kontaktformuläret istället och be dem skicka ett amorteringsunderlag. Vips så ringde banken mig och undrade vad jag skulle ha detta till. Och helt plötsligt var det inga som helst problem att lägga sig på samma ränteläge som SBAB. Uppenbarligen är det skillnad om man själv kontaktar banken och hamnar i kundtjänst än när en tjänsteman på banken med lite mer befogenheter ringer till kunden.

Lycka till!

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *