Skruvemålavagnen

Skruvemålavagnen

Denna skulle man kunna kalla Skruvemålavagnen. Det är Tage Ohlsson, nu 100 år fyllda, som sitter och kör. Tage byggde 2 vagnar. Pratat både med Tage och hans söner Pelle och Torbjörn som berättar att vagnen är byggd från delar från Rommel och tyska kriget i Norra Afrika. Det var en skrothandlare i Blekinge som köpte skrot och på den vägen hamnade fordonen i Sverige. De var fyrhjulsdrivna och svårkörda. Ungefär som en traktor utan servo. Man var 3 personer; en som körde och skötte mekaniken, en som borrade och en som satte fast dobbarna, slog i kilen, fällde ut stödbenen. Det sista skötte sönerna Pelle och Torbjörn.
Tage var smed och gjorde sina egna dobbar. Man borrade hål i stenen någon decimeter med en Atlas Copco tryckluftsborr (som drevs av en lastbilsmotor) och satte i dobben. Sedan slog man ner en liten kil. Sedan kunde man lyfta flera ton vilket är obegripligt egentligen.
När stenen var uppe knackade man till kilen och kunde återanvända dobben. ”Skruvemålavagnen” står någonstans ute i skogen i närheten av Tåryd, ett par mil utanför Kalmar.

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *