Ventil med optisk sensor

Bloggat

Styra ventil med optisk givare

Ibland löser vi specialuppdrag för våra kunder. Denna gång fick vi en förfrågan om att styra en pneumatisk ventil med en optisk givare.

Kunden är verksam inom tillverkningsindustrin där produkterna tillverkas, hanteras och förädlas via ett löpande band. De använder sedan tidigare våra produkträknare och ville utöka systemet genom att byta ut en dubbelverkande luftcylinder som hade mekanisk kontakt med produkterna via en morrhårsventil eller fjädersprötventil. Ventilen stänger en grind som håller produkterna en viss tid för att släppa igenom dem en och en. Produkterna passerar alltså fjädersprötventilen som då hålls aktiv under hela produktens längd vilket får en grind att stoppa bakomliggande produkter. När produkten passerat, släpper sprötet vilket får grinden att öppna varför nästa produkt slipper igenom. Istället för denna mekaniska kontakt med produkterna önskade kunden använda en optisk sensor så när produkterna passerar skulle en signal skickas till en elektronisk pneumatisk ventil kopplad till grinden. För att slippa gå via en PLC vände sig kunden till oss som levererar en enkel och robust konstruktion.

Vi fick en enkel ritning och ett par filmsekvenser från produktionen:

Skiss med önskemål om att byta den mekaniska fjädersprötsventilen mot en optisk sensor:

Ritning

Skiss med önskemål om att byta den mekaniska fjädersprötsventilen mot en optisk sensor samt ersätta ventilen som styr grinden grinden mot en elektronisk ventil.

Byggoteknik levererar en optisk sensor och en elektronisk ventil med styrelektronik:

Ventil med optisk sensor

En pneumatisk 5/2-ventil som styrs med en optisk givare.

Efter en tid flyttades utrustningen till en annan maskin för att fungera som start/stop/kö-vakt.

Tidigare svarade en morrhårsventil (whisker valve) för detekteringen men det var problematiskt så en kontaktlös detektering har varit kanon. Björn

Givaren känner av produkterna på det löpande bandet och öppnar magnetventilen för att släppa igenom produkterna en och en.

Maskin

Givaren känner av produkterna på det löpande bandet och öppnar magnetventilen för att släppa igenom produkterna en och en.

Givare

Givare och reflex.

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *