Första våden

Första våden

Spånskiveväggen spacklades två gånger och grundmålades för att den inte skall suga åt sig för mycket av limmet vilket leda till en ojämn tapetsering. Skulle man misslyckas i en skarv så den lyser igenom så kommer det också synas mindre. Grundfärgen bör därför ha samma nyans som bottenfärgen i tapeten.

Denna vägg är en 10 mm spånplatta vilket gör att när den grundmålats så reser sig ytan något. Detta kommer ge effekt även på tapeten som kan bli lite ”apelsinskal”-skrovlig. Vill man få ett perfekt resultat och om du har tid bör därför väggen bredspacklas efter grundmålning och målas igen. Har du gips slipper du detta.

Sedan planerade jag hur våderna skulle sättas för att utnyttja rullen optimalt. Jag gjorde en markering på väggen där de skulle sättas nedtill med 532 mm avstånd. Sedan tog jag ut måtten upptill via vattenpass.

Jag skar sedan till den första våden som ligger närmast dörren och trekanten ovanför bjälken. På så sätt fortsätter mönstret ”genom” bjälken och ovanför denna. Sedan limmade jag de två våderna under bjälken. Jag strök lim på väggen och satte tapeten. Det är viktigt att pressa ihop våderna aningen mot varandra för jag märkte att när de torkade så gled de isär något vilket kan göra att underlaget lyser igenom.

By  -      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *