Hålsåg med magnet

Byggtips

Tillverka din egen hålsåg med magnet för apparatdosor

När du skall sätta skivmaterial på väggarna såsom spån, OSB eller gips, måste du såga hål för eldosor eftersom de skall sticka genom skivan. En hålsåg eller dosfräs med magnetmall är ganska dyr att köpa, men du kan lätt tillverka din egen! Jag visar dig hur!

Biltema tar t.ex. 339 kr för motsvarande funktion EXKLUSIVE såg som du själv kan tillverka för ca 250 kr INKLUSIVE såg. Utgå ifrån en hålsåg från Clas Ohlson eller liknande. De är av bra kvalitet och jag har borrat måååånga hål med dessa, både i spån, OSB och gips och tycker att de fortfarande är som nya. 74 mm är för apparatdosor som t.ex. strömbrytare och eluttag. 84 mm är för kopplings- och takdosor. Och så köper du supermagneter som används för att lokalisera apparatdosorna.

Det följer med ett blått plastlock som är till för att skydda sågtänderna vid transport i förpackningen. I centrum på den finns ett hål för själva borren i hålsågen. Borra upp detta hål med ett 10 mm borr. Supermagneten har diameter 10 mm och du kan därför bara trycka dit magneten så sitter den perfekt. Klart!

Hålsåg med magnet

Hålsåg med magnet

När det är dags att borra hål i skivmaterialet för apparatdosan, sätter du först det blå plastlocket i apparatdosan. Täck med skivan. Leta upp var apparatdosan är med hjälp av den andra magneten som du för utanpå skivan. När du är mitt för det blå plastlocket på andra sidan, som ju har en supermagnet i centrum, kommer du genast att känna detta. Markera var magneten vill fastna och bodda hålet där. Eventuellt får du raspa något i kanten om skivan inte vill falla på plats direkt.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *