Anslutningskabel

Teknik

Tvinna kabel

Våra besöksräknare är utvecklade och tillverkade i Sverige och många moment är rena hantverk som t.ex. håltagning, montering, kretskortstillverkning och layout. Jag får många frågor om hur jag tillverkar de snygga tvinnade kablarna som är inne i besöksräknarna.

Så fort man har fler kablar än en så har de en tendens att trassla. Ett sätt att få ordning på dem är att paketera dem i en slang eller använda kabel som sitter ihop i kanten sk. flatkabel eller kablar som innehåller flera trådar omslutna av ett hölje. Under min tid på LabGruppen tvinnade vi kabeln till anslutningskontakterna själva. En enkel och bra teknik jag snappade upp och återanvänder nu i besöksräknarna. Och behöver man fläta in ytterligare en kabel i efterhand så är det hur lätt som helst att snurra in.

Knut

Börja med att slå en knut i ändan av kablarna. Jag använder flertrådig kabel för att den är mer flexibel att arbeta med och är mer tålig mot rörelser.

Tvinna

Kapa kablarna i lagom längd t.ex. 10 meter och sätt fast dem i chucken på en skruvdragare. Sedan är det bara att börja tvinna. När kabeln krymper i längd efter ett tag är det dags att sluta. Lossa kabeln men håll fast den och låt den tvinna upp försiktigt tills den slutar av sig själv. Annars finns det risk att den tvinnar ihop sig till ett nystan (talar av egen erfarenhet…)

Rulle

Rulla upp kabeln runt fingrarna.

Ask

Och lägg den i en ask. Låt ändan sticka ut så är det bara att dra ut så mycket man behöver och knipsa av.

Lödning

Sätt fast DC-kontakten i ett skruvstäd så den är still. Skala av isoleringen på ändan av kabeln, trä på en bit krympslang. Förlöda stiften och kabeländarna och löda sedan fast kabeln. Trä över krympslangen och värm den med kanten av lödkolven.

Anslutningskabel

Tvinnad anslutningskabel där lödstiften skyddats med krympslang.

Givetvis använder vi bara blyfritt lödtenn där vi prövat oss fram för att hitta ett blyfritt tenn som fungerar bäst.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *