302 Found

Utveckling

301 redirect gammal domän till ny domän hos one.com

Har du one.com som webbleverantör eller snurrar din site på någon annan php-server? Planerar du flytta din site från en address till en ny? Vill du att sökmotorerna fortsättningsvis skall hitta ditt innehåll och successivt styra om sökresultatet till din nya adress? Då behöver du peka om din gamla adress till din nya och skicka en 301-kod i http-headern. Jag brottades med detta ett tag tills jag fick ordning på det.

Har du one.com som webbhotell, använd inte den funktion i kontrollpanelen under DNS-menyn som heter Web Forward. Den skickar en 302 Found till browsern vilket inte är SEO (sökmotoroptimerat) om du vill flytta innehållet permanent. Det gör att Google inte förstår att sidan bytt adress.

Web Forward

DNS inställningar hos one.com och Web Forward.

Istället skall du använda dig av .htaccess-filen. Jim har skrivit en bra guide för att redirecta sidor på olika sätt. Men jag var tvungen att bygga vidare på exemplen för att det skulle fungera fullt ut på one.com-servern.

Jag skapade upp en .htaccess-fil i rooten på servern och lade in denna kod:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^gammal-adress.se [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.gammal-adress.se [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.ny-adress.se/$1 [R=301,L]

Gammal-adress skall givetvis ersättas av din gamla adress och ny-adress är ditt nya domännamn.

Denna kod gör att alla sidor som Google indexerat successivt kommer att pekas om till den nya adressen och så småningom visas i serpen. Och det skickas en riktigt 301-kod i http-headern.

En användare som surfar till en sida på din gamla adress t.ex. http://www.din-gamla-adress/hello-world kommer skickas till din nya adress och motsvarande sida där http://www.din-nya-adress/hello-world. Ivarjefall om båda siterna hostas hos one.com. Kan inte svara för om det fungerar om siterna ligger hos olika leverantörer.

Kontrollera om servern skickar 301

För att kontrollera att din gamla site skickar en 301 response i headern kan du göra följande:

  • Öppna valfri browser t.ex. Internet Explorer
  • Börja med att rensa cachen (Tools, Internet options, Delete browsing history, kryssa i Temporary Internet Files, Cookies, History
  • Tryck F12 för att starta utvecklingsverktyget, gå till fliken Network
  • Gå till din gamla sida. Längst upp i listan skall din gamla adress stå och under kolumnen status skall det visas 301. Då vet du att det fungerar! Du kan ju t.ex. prova genom att surfa till denna sidan utan www d.v.s. http://byggoteknik.se. Då skickas en 301 och redirectar till http://www.buggoteknik.se/.
302 Found

Innan ovanstående kod skickades besökaren till den nya siten via en 302 Found vilket inte är helt korrekt i mitt fall. Men efter att jag lade in koden i .htaccess filen i rooten på servern så fungerar det riktigt d.v.s. med en 301 redirect.

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *