Klart

Byggtips

Förkroppa lister

Vad passar bättre första advent än att förkroppa lite lister? 🙂 Vid ett nybygge eller renovering saknas det ofta någon list här och var. Även om det egentligen bara tar någon timme att få till det sista så skjuter man gärna på det av någon anledning. Men listerna är ofta pricken över iet och får rummet att se klart ut. Genom att förkroppa listerna i hörnen så går det snabbt och lätt att få till ett riktigt bra resultat.

Om du skall förkroppa lister och om du är högerhänt är det enklast att gå vänstervarv när du sätter listerna. På så sätt kommer du ha listen i din vänstra hand när du sågar kanten med sticksågen. Om du har ett ytterhörn i rummet är det enklast att börja och sluta vid detta hörn eftersom längden på listen då är enklare att få rätt.

Pressa ner listen mot golvet

Pressa ner listen mot golvet genom att lägga en planka ovanpå som du lutar knät mot samtidigt som du spikar fast listen. Då försvinner glipan mellan listen och golvet.

Förkroppa list

Självklart kan man förkroppa listen från ”högervarvet” också. Här har jag skurit till kanten på en sådan med en riktigt vass morakniv.

Ytterhörn

Ytterhörn gersågas 45 grader, limmas och spikas ihop.

Man kan också välja att gira ihop listerna genom att såga dem i 45 grader, men då finns alltid en risk att den ena listen är lite längre än den andra och så glipar de eller glider isär.

Passar samtidigt på att önska alla mina läsare en riktigt trevlig första advent och en God Jul 🙂

Uppdatering 2020-12-14: Byggoteknik är numera stolt återförsäljare av ett fantastiskt smidigt verktyg när man skall sätta taklist: Listjiggen. Med hjälp av den hålls listen i exakt samma position när man sågar som när den sitter på plats. Det gör arbetet betydligt enklare!

Listjigg

Listjiggen har ett 90-graders anhåll man sätter mot gersågens bord. En rörlig del i listjiggen håller fast listen i 45 grader. Sedan är det bara att kapa listen. Listjiggen är i huvudsak avsedd för de vanligaste taklisterna som Hålkälslist och Svanhalslist men kan även passa andra lister som är mellan 33 till 69 mm breda.

  • Listjiggen fungerar lika bra i kap- och geringssåg som i geringslåda
  • ​Fungerar lika bra för innerhörn som för ytterhörn
  • Fungerar både för höger- och vänsterkap

Uppfinnaren Tage Norén förklarar hur den fungerar.

Läs mer om Listjiggen eller köp den här på sidan!

Listjiggen
Ett genialt verktyg som underlättar när man skall kapa taklister (främst Hålkälslist och Svanhalslist mellan 33 till 69 mm breda). Såga taklisten i samma position som den ska sitta i taket, alltså rättvänd. Du behöver bara hålla koll på höger- eller vänsterkap, oavsett om det är inner- eller ytterhörn.
Produkt: (över 100 i lager)
Pris:
248,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan Till kassan

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *