Byggprojekt

Gersåga lister

Det är ju inte varje dag man sätter taklist och varje gång känns det som man får tänka till lite extra för att inte göra fel. Därför dokumenterar jag nu hur jag brukar göra så slipper jag tänka nästa gång :-). Beskrivningen visar hur man får ihop två lister i inåtgående hörn genom att gersåga eller snedsåga den (det heter förresten inte girsåga).

Först gersågar jag högra sidan av listen eftersom sågen skall ställas åt höger i 45 graders vinkel. Då känns det bra att ha mycket material att hålla i så man inte behöver vara så nära sågen med fingrarna. Om det är en kort list så hade det bara varit en liten bit att hålla i om man väljer att såga denna sidan sist. 

Har du en svanlist skall den lite kantiga delen av listen vara nedåt i sågen för att sedan sättas uppåt mot taket (OBS så har jag satt listerna ivarjefall, jag är inte helt 100 säker på att svanlist är tänkt att sättas på detta sätt, förmodligen är det tycke och smak som styr). Tryck listen mot anhållet så att baksidan av listen vilar plant både uppe och nere och för sågen rätt ner.

Gersåga list

Gersåga först höger hörn d.v.s. lägg listen upp och ner och till höger om sågen och ställ gersågen 45 grader till höger.

 Mät väggen och för över måttet på listen genom att mäta på baksidan från spetsen och rita ett märke där den andra spetsen skall vara.

Mät sedan på baksidan av listen

Märk väggens bredd på baksidan av listen.

 För över märket till framsidan av listen. Lägg listen så du har den del du skall sätta upp på väggen till vänster om dig och vrid gersågen till vänster i 45 grader. Se till att trycka listen mot anhållet så att listen vilar plant både upptill och undertill och såga så spetsen hamnar där strecket går ut över kanten.

Dra fram strecket så du ser det på framsidan av listen och ställ sågen i 45 grader vänster. Tryck ner listen mot anhållet och kapa.


Listen är på plats!

Skruva fast den ena listen och tryck den andra mot den första. Får du inte riktigt ihop dem kan du lossa den första något och försöka lirka ihop dem. Är det fortfarande en glipa kan du prova att skära ur lite på baksidan av den lösa listen med en kniv så att den förhoppningsvis smyger in mot den andra. Sista utvägen är att fylla glipan med latex.

Man kan också skarva ihop lister i innerhörn genom förkroppning vilket jag beskriver här.

Uppdatering 2020-12-14: Byggoteknik är numera stolt återförsäljare av ett fantastiskt smidigt verktyg: Listjiggen. Med hjälp av den hålls listen i exakt samma position när man sågar som när den sitter på plats. Det gör arbetet betydligt enklare!

Listjigg
Listjigg

Listjiggen har ett 90-graders anhåll man sätter mot gersågens bord. En rörlig del i listjiggen håller fast listen i 45 grader. Sedan är det bara att kapa listen. Listjiggen är i huvudsak avsedd för de vanligaste taklisterna som Hålkälslist och Svanhalslist men kan även passa andra lister som är mellan 33 till 69 mm breda.

  • Listjiggen fungerar lika bra i kap- och geringssåg som i geringslåda
  • ​Fungerar lika bra för innerhörn som för ytterhörn
  • Fungerar både för höger- och vänsterkap

Uppfinnaren Tage Norén förklarar hur den fungerar.

Läs mer om Listjiggen eller köp den här på sidan!

Listjiggen
Ett genialt verktyg som underlättar när man skall kapa taklister (främst Hålkälslist och Svanhalslist mellan 33 till 69 mm breda). Såga taklisten i samma position som den ska sitta i taket, alltså rättvänd. Du behöver bara hålla koll på höger- eller vänsterkap, oavsett om det är inner- eller ytterhörn.
Produkt: (över 100 i lager)
Pris:
248,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan Till kassan

, , ,

By  -      


2 Responses

  1. Mia o Sven skriver:

    Försökte gira taklister länge tills vi hittade dina tips. Stort Tack och riktigt Gott Nytt År! ????

  2. Mikaela skriver:

    Tack tack tack för den här guiden! Sågar taklister för första gången och testa flera gånger innan jag hittade din beskrivning. Och nu går det jättelätt ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *