Byggprojekt

Handfat och kommod för snedvägg

Artikeln skulle också kunna heta ”Pimp my GODMORGON”.

I duschrummet på övervåningen är en av väggarna snedvägg eftersom jag byggt bort alla kattvindar och utnyttjar ytan maximalt för boarea. Jag satte handfatet mot denna vägg. De konsoller som följer med handfaten är anpassade för raka väggar och blir därför för korta och klena.

Reglar

Jag byggde en rak vägg mot den sneda upp till ca 820 mm. Det gör att handfatet sedan kan monteras på höjden 900 mm och kakelplattor om 200×200 mm kommer täcka den raka väggen utan att behöva kapas. Reglarna satte jag med cc300 och där handfatet skall monteras satte jag flera reglar bredvid varandra för att ha mycket trä att skruva i.

Här emellan följer flera steg som jag inte beskriver i detta inlägg.

Godmorgon

Kommoden är ursprungligen en IKEA GODMORGON högglans grå, bredd 80 cm med 2 lådor som stod och väntade på mig på IKEAs fyndavdelning. (Jag var och klämde på den tre dagar i rad, osäker på om jag skulle ge mig på projektet. Tredje dagen hade de sänkt den från 800 till 500 kr så då slog jag till).

Konsoller

Jag satte upp handfatet på två rejäla konsoler 300×400 mm från K-Rauta. Handfatet monterade jag 100 mm från snedväggen. Det gör att jag fick plats med en liten avlastningsyta som jag snickrade till av NUMERÄR björkskiva + att man kommer tillräckligt mycket ut från snedväggen så att det blir ett lagom avstånd till vägg och spegel.

Kommod

Jag kapade ner bredden till 538 mm så att de grå gavlarna går jämns med handfatet. De grå gavlarna behövde jag inte modifiera alls. Jag fick också kapa ner lådornas djup med några centimeter eftersom vattenlåset tog emot. Sedan bytte jag ut lådornas framsida mot NUMERÄR skiva i björk eftersom jag råkat samla på mig ett litet lager av dessa. Jag flyttade över handtagen från GODMORGON och monterade dem ovanpå björkframsidan (med ett fräst spår på baksidan). Spegelglaset, på väggen ovanför handfatet, satte jag direkt i kakelfixet för att få så mycket plats som möjligt.

Rundning

Den översta delen av kommoden satte jag en fast bit som jag rundade upptill för att följa handfatets form. Först klippte jag till en mall utifrån en bit kartong och förde över formen till materialet. Till sist gav jag allt trä två strykningar klarlack.

, , ,

By  -      


2 Responses

 1. Dora skriver:

  Vi skulle behöva ta av 5-10 cm på höjden. Min fråga til dig är: var det svårt att få sågsnittet snyggt? Vi ska fö lägga en skiva uppepå. Tror du det funkar bra? undrar Dora i Mora

 2. Daniel skriver:

  Vad kul!
  Jag kapade aldrig höjden på kommoden. Om ni gör det finns det risk att skivan suger vatten i änden.
  Materialet är troligtvis MDF (fin spånskiva) och borde vara lätt att såga i med en fogsvans.
  Gör det bara försiktigt och se till att sågen har en flack vinkel för att inte gå för hårt mot ytan med risk för att färgen fläks upp.
  Ni skulle kunna täta änden genom att stryka ett tunt lager silikon.
  Och sedan förankra skivan ovanpå med små vinkeljärn på insidan.
  Se också till att skivan ni lägger ovanpå sticker ut en bit. Ifall det kommer vatten nedanför skivan så kommer det ju droppa av och inte sugas upp av kanten på kommoden.

  Lycka till!!!

  mvh
  /Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *