Klart

Bloggat, Teknik

Laga lampan i dörrklockan

Nu på första advent är det ju brukligt att tända ett ljus. Så vad passar bättre än att passa på att laga lampan i dörrklockans tryckknapp? Den har nog varit trasig i något år eller så. Skruvade isär den och upptäckte att lampan var svart och dessutom hade tråden ärgat av. Ersatte den med en led istället.

Eftersom lampan gått sönder kändes det inte som att en ny hade hållit någon längre tid (om man nu kunde jaga rätt på en lika dan). Men en led-diod håller ju tusentals timmar så jag bytte till en sådan.

Dörrklockan drivs av en ringtrafo i apparatskåpet som levererar ca 15 V växelström. Man kan därför inte sätta dit en led-diod rakt av, Den hade gått sönder relativt direkt då den inte klarar växelström så bra. Det räcker inte heller att sätta en vanlig diod i serie då det skickas ut en strömspik i kretsen så snart man trycker och släpper på knappen till dörrklockan. Detta eftersom själva dörrklockan är mekanisk och tryckknappen sluter en elektromekanisk krets som drar en pistong som slår mot ett bleck som då låter ding-dong. När knappen släpps kan det då uppstå en betydligt större spänning vilket dioden inte klarar. Lösningen är att sätta en zenerdiod parallellt med lysdioden för att begränsa spänningen över dioden. Hittade en vit 3 mm lysdiod med 3,6 V framspänning i gömmorna som passade perfekt i sockeln där glödtrådslampan suttit.

Schema lampa till dörrklocka

Kopplingsschema lampa till dörrklocka. Motståndet begränsar strömmen och dioden halvlikriktar spänningen. Zenerdioden parallellt med lysdioden begränsar spänningen över lysdioden så den inte går sönder.

Mäter spänningen över kablarna som är 15 VAC. Motståndet bör då vara 570 ohm (närmsta 680 i E-serien) för en 3,6V led med 20mA. Men väljer ett större motståndsvärde på 3,3 kOhm för att få ner ljusstyrkan och ha lite marginal.

Klart

Tryckknapp till dörrklocka med led-belysning.
Se till att skruvskallarnas spår är horisontella för ett lugnare intryck.

Vill du också laga ljuset i din dörrknapp? Köp kittet här!

 • 1 st vit 3 mm 3,6 V led
 • 1 st 3,3 kOhms motstånd
 • 1 st diod
 • 1 st 3,3 volt zenerdiod
 • 1 st krympslang
  • Produkt: (över 10 i lager)
   1 st ljuskit till tryckknapp dörrklocka
   Pris:
   100,00kr
   Antal:

   Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

   Bilder från läsarna

   By  -      


   Kommentera

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *