PS5 DualSense-kretskort

Bloggat, Teknik

Laga PS5 DualSense kontroll

En av våra PS5 DualSense-kontroller började drifta till vänster och sökte på nätet efter en lösning. Visar sig att i princip alla kontroller får detta problem med tiden. Beror på slitage i potentiometrarna i de analog spakarna som är specade att hålla för ca 2.000.000 rörelser.

Flyttar sig PS5-markören åt något håll utan att du rör kontrollen? Då är det problem med drifting vilket verkar vara ganska vanligt förekommande. Följde olika tips hur man löser drifting på ett antal Youtube-filmer men inget av nedanstående hjälpte.

  • Resetta kontrollen genom att trycka in ett litet gem i hålet på undersidan i 5 sekunder och synka ihop PS5-konsollen med kontrollen igen genom att ansluta den via en USB-kabel
  • Göra rent kontrollen runt de analoga kontrollerna och blåsa rent med tryckluftsspray
  • Trycka in de analoga kontrollerna i 10 sekunder sedan rotera dem klockvis i 10 sekunder, sedan åt andra hållet i 10 sekunder och sist trycka in dem under 10 sekunder

Om inget hjälper verkar de stora butikskedjorna vara behjälpliga att byta kontrollen rakt av då detta är ett känt fabrikationsfel som beror på undermåliga komponenter. Men har man inget kvitto kvar och man vill slippa köpa en ny kontroll för 800 kr så återstår att plocka isär och se om det går att göra något åt problemet som t.ex. rengöring eller löda loss styrspaken för byte. Följde denna instruktion för att få isär kontrollen. Det underlättar om man har en tunn plast- eller metallspatel och en liten stjärnmejsel.

Så här ser kontrollen ut på insidan. Viktigt att batteriet är bortkopplat innan man går vidare.

PS5 DualSense-kretskort

PS5 DualSense-kretskort

Tog av hättan på en av de analoga spakarna och sprayade rent potentiometrarna med Isopropanol som är en typ av alkohol som lämpar sig bra för rengöring av elektronik.

Isopropanol

Spraya Isopropanol på potentiometrarna avhjälpte problemet med drifting.

Sprayade Isopropanol där de röda pilarna pekar och torkade torrt med papper.
Innan jag tryckte på kåpan testade jag kontrollen mot konsollen för att se om problemet var löst och den funkade som den skulle igen!

Uppdatering 2024-01-14
Äsch det höll i ett par veckor sedan var problemet tillbaka och kanske än värre.
Plockade isär kontrollen igen och bände bort potentiometern.
Och här visade sig problemet. Kolbanan i potentiometern är alldeles sliten. Inte konstigt den slutat fungera.

Potentiometerbana

Potentiometerbanan på en sliten ALPS-potentiometer.

Undersökte databladet för potentiometern som är en ALPS RKJXV och den är specad att klara av 2 miljoner rörelser. Vi har haft PS5-kontrollen i ungefär 3 år nu så slitaget kanske är ett mått på för mycket spelande? Den mäter 0,5 kOhm rätt över men hittar inte det värdet hos ALPS som bara verkar tillverka 10k? Beställer hem några nya 2,1 kOhms-pottar från en annan site (vilket flera skriver att det bör fungera) och byter och hoppas det skall hjälpa! Återkommer!

Uppdatering 2024-01-17
Kontaktade Dustin där jag inhandlade DualSense-kontrollerna för över 3 år sedan och de skickar mig en helt ny kontroll helt kostnadsfritt! Tack Dustin för fantastisk service! Ska ändå ge mig på att byta potentiometrarna och se om jag lyckas laga den trasiga.

By  -      

1 Response

  1. FI skriver:

    Bara att lämna tillbax till affären vart man har köpt , Sony tar det i retur är inne på min 6 på ett år .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *