MEEC robotgräsklippare

Teknik

MEEC Robotgräsklippare

Har skaffat en Meec Robotgräsklippare från Jula. Inte för att jag inte gillar att klippa gräs. Ser det som ett bra träningspass. Men gräsklippning hamnar ofta på undantaget och det kan lätt gå ett par veckor emellan. Då blir klippresultatet inte så bra och det ligger tovor med gräsklipp som ingen orkar räfsa upp. En robotgräsklippare håller gräsmattan i trim hela säsongen och den blir jämn och fin. Hoppas också att den håller undan mördarsniglarna!

Robotgräsklipparen MEEC från Jula är i grunden en G-Force som brandats om. Här är en instruktionsfilm för G-Force som till största delen även gäller MEEC-klipparen.

Det tar en stund att lägga ut slingan, justera den där det behövs och framför allt göra iordning trädgården så den blir robotgräsklipparvänlig. Har säkert lagt en hel dag på alla förberedelser. Men när det väl är gjort så borde den kunna sköta sig själv för det mesta.

Så här rör sig robotgräsklipparen när den skall docka i laddstationen. Det kan vara bra att veta detta för att planera hur laddstationen skall placeras och vilken yta som bör finnas runt omkring.

Förbättringspunkter

Några saker jag saknar på MEEC robotgräsklippare som vore bra vid en versionsuppgradering.

 • Det går inte att sätta individuella klipptider. Hade varit bra om man kunde ange att den skall klippa olika tider på helgen respektive vardagar
 • Prioriterade zooner saknas. Hade varit bra om man kunde lägga en slinga som har högre prio än en annan. På så sätt hade ”huvudgräsmattan” fått mer uppmärksamhet. Nu blir det gärna att den fastnar lite för länge i trånga utrymmen och studsar mellan buskar o.dyl. innan den kommer loss och klipper de stora ytorna. Kontaktade Jula kundservice ang detta och de skickade mig lite olika lösningar för att få till zoonindelning för robotgäsklippare.
  Filtyp Fil Filtyp Beskrivning
  PDF Zoonindelning för MEEC Robotgräsklippare PDF-fil Zoonindelning för MEEC Robotgräsklippare från Jula.
 • De medföljande märlorna räckte inte när man sätter dem med det rekommenderade avståndet 80 cm
 • Den piper irriterande så fort den kört in i en buske och upplever att den blivit lyft. Fortsätter klippa efter en stunds betänketid. Jag satte snabbt en tejp över högtalarmembranet för att minska volymen som är ganska ettrig
 • Saknar belysning under knapparna. När mörkret faller så måste man gissa knappkombinationerna. Detta löser sig väl när man trimmat in den så den inte fastnar här och var. Då slipper man köra igång den om den fastnat. Hade varit bra med en liten lysdiod som kunde lysa upp knappsatsen när [STOP]-luckan öppnas
 • Det är en liten nackdel att den måste backa in i laddaren. Det gör att den måste ha svängutrymme där laddaren står istället för att den kunde kört rakt in och backat ut en bit för att sedan svänga om
 • Det är uppenbart att den inte bildar sig en uppfattning om var den befinner sig. Gissar att robotklippare i premiumsegmentet bygger upp en slags karta i minnet för att kunna räkna ut hur den skall navigera vid trånga passage, träd och buskar samt snabbaste vägen hem. Husqvarna kan man till och med komplettera med en GPS.
 • Om den laddar ur räcker det inte att sätta den i laddaren. Man måste knappa in koden medan den sitter i laddaren för att den skall starta laddningen. I mitt fall måste jag då dra ut hela släden eftersom jag placerat den under huset. Annars kan jag ju inte knappa in koden på klipparen samtidigt som den sitter i laddaren.

Saker som jag upplever bra

 • Fördelaktigt pris, ca 4.995-5.495 kr
 • Upplever att den är ganska snabb (0,5 meter/sekund)
 • Imponerad av batteritiden
 • Gillar att den klipper med rakblad som är vändbara och relativt billiga att byta (150 kr för 3 nya)
 • Den medföljande slingkabeln räckte runt hela gräsmattan om ca 1.200 m2
 • Trots att den klipper planlöst så blir gräsmattan fantastiskt fint förvånansvärt fort vilket ju är målet med en robotgräsklippare!

Om jag fick bestämma

 • Släpp mjukvaran fri så vi som utvecklare kan fintrimma och hitta på nya features till klipparen! Tänk vilken community det hade blivit kring klipparen och vilket försäljningsargument!
 • Jag skulle gärna tagit bort tiden som klipparen står och väntar efter att den kört in i någon buske och uppfattat det som den blivit lyft. Heller vända om direkt och köra på!
 • Möjligheten koppla bort stöldskyddet så man slipper att den står still och inte fortsätter klippa bara för att den upplever att den blivit lyft när den kört över en gren eller upp mot en buske
 • Pipljudet hade jag strypt direkt. Låt det hellre larma efter att den varit upplyft i mer än 10 sekunder
 • Vore kul med ledlampor som tänds när det blir mörkt. Bra även så man hittar den om den kört fast

Märlor till begränsningskabel kan du köpa lösa men jag rekommenderar att man skär ett litet spår i gräsmattan med en skyffel och petar i kabeln och trampar till. Om slingkabeln råkar gå av kan du laga den med speciella skarvar som är fyllda med specialfett för att inte fukt skall tränga in och orsaka jordfel.

Test robotgräsklippare

Här är ett robotgräsklippare bäst i test 2016.

,

By  -      


11 Responses

 1. Christian skriver:

  Mycket bra presentation! Fortfarande nöjd med Clipper 1200?
  Jag köpte en förra sommaren, ganska nöjd, lite problem med att den fastar i hörn, men det är mest jag som inte va så noga när jag la ner slingan.
  Ordna gärna med lite uppföljande info.

  Mvh /C

 2. Daniel skriver:

  Hej! Efter att ha använt den en säsong nu så är det några grejer som hade varit önskvärda: 1 ljudvolymen. Den låter något högt jämfört med dyrare robotgräsklippare. Husqvarna t.ex. är ganska tysta, det är bara själva gräsklippet som låter. På MEECen så surrar den ganska mycket, även själva drivningen. Och så låter det endel när den stöter emot saker, träd och annat. 2. Och då kommer vi in på en sensor som vore önskvärd: någon form av ultraljudssensor fram så att den inte behövde dundra in i träd, studsmatta och annat utan kunde stanna en bit innan och vända. 3. Stör mig på att den ofta upplever att den blivit lyft när den klättrat in i någon buske eller uppför en trädrot. Det gör att den står och piper en god stund och stannar. Måste slå in koden för att få den att starta igen. Hade önskat att kunna avaktivera denna funktion och att den helt enkelt backar någon meter och fortsätter klippa i annan riktning. Detta löser jag hittills genom att lägga ut hinder t.ex. stenar som den kör emot. Eller så kan man dra ett varm med begränsningskabeln runt träd och buskar. Men det är lite pill som sagt innan allt är intrimmat. På det hela taget är jag nöjd med klipparen. Speciellt med tanke på prislappen. Vore extra glad om mjukvaran släpptes fri så jag själv kunde gå in och göra ändringarna i programmet och utöka funktionaliteten! Det tror jag hade tagit fart på försäljningen ytterligare!

 3. peppe skriver:

  Exakt! Hur kommer vi i kontakt med utvecklarna?

 4. Pelle skriver:

  Hej!
  Jag har kört klipparen denna och förra säsongen och är över lag nöjd.
  I år fick jag en ny på garantin då den första dog och jag tycker att den första hade en bättre programvara. Jag har några träd och buskar som jag inte lagt slinga runt och då den krockar med dessa vill den alltid vända åt höger, utan att backa och har den kommit in lite åt vänster mot hindret så fastnar den ofta. Detta upplevde jag inte med den äldre programversionen.
  Båda maskinerna har surrat en del från klippen men efter balansering blev det helt tyst. Detta gjorde jag genom att montera en skruv i ett av de lediga hålen för knivarna eller en mutter på skruven för knivarna. Prova dig fram till rätt läge och vikt så kommer din klippare att smyga fram sedan.
  Den första klipparen bytte jag lager i framhjulen på då de var av Kinakvalitet och tom hade rostat. Jag hittade rostfria lager som jag enkelt tryckte dit. Den andra apparaten låter bra när jag snurrar på hjulen så här har jag inte brytt mig om att byta. Möjligtvis har dom fått i lite bättre lager nu.

 5. jonas skriver:

  hej
  undrar lite hur klippcykeln funkar på meec.
  köpte en på jula för 3 år sen, o den funkar bra.
  tänkte mer på de här med tiderna.
  de kan väll inte ha nån betydelse om ja kör den 3 timmar om dan eller om ja kör den 8 tim 3 ggr i veckan, för när den har vatt inne o laddat så nollas den väll o kör slumpmäsigt igen, eller ?
  står ju
  1200m2
  klipp 100 min
  ladd 80 min
  klippbredd 22 cm
  0,5 m/sek.
  är klipptiderna ink laddning ?
  för på 3 tim klipper den ju bara 1,5 tim
  300m2 2-3 tim
  600 3-4 tim
  900 5-6 tim
  1200m2 . 7-8 tim.
  min tomt är 750 kvm, så ja räknar med ca:300-350 kvm gräs.
  om man räknar klipp 90 min o ladd 90 min, så klipper den ca 12 tim av 24 tim.
  men om ja skulle köra den 3 tim om dan ,kan den ju aldrig hinna me o klippa allt.
  ska man klippa 7 dar i veckan x3 tim,eller 3 dar x8 tim.
  förra sommaren körde jag lör-tors 18 00 – 2200 o vilodag på fredan.
  nu i sommar har ja kört . mån,tis o fre 1600 – 23 00.
  enligt rekomendasionen så behöver den 21 tim i veckan på 300 kvm.

 6. Garey skriver:

  Hur länge varar garantin på roboten? på tanken man köpa från Jula.

 7. Daniel skriver:

  Det är 1 års garanti, 30 dagars öppet köp. https://www.jula.se/kundservice/garantier/

 8. Mikael skriver:

  Hej!
  Mitt ena framhjul gick sönder förra säsongen och nu tänkte jag byta det. Jag åkte till Jula och beställde, men nu när jag skall byta så får jag inte fast själva stången som hjulet sitter på i hålet?
  Det sitter en låsbricka men skall den sitta innanför det yttersta hjullagret eller ?

  Hjälp tack?

 9. barbro westlund skriver:

  lägg ut steg för steg hur man gör när man byter framhjulen

 10. Johan skriver:

  Har haft en Jula robot i ca ett år nu och den har varit på service två gånger redan. Sista gången två dagar innan garantin gick ut. En givare i luckan som går sönder. Jula tycks tro att givaren går sönder för att man lyfter klipparen i luckan? Jag har inte gjort det och är tveksam till om någon gör det. I övrigt har den fungerat bra förutom att den inte vill ladda ibland. Det fastnar ofta saft från gräset på kontakterna på klipparen.Bara att torka av men irriterande. Någon som har en lösning för det?

 11. Daniel skriver:

  Hej Johan!

  Bara en idé. Undrar om man skulle kunna ta 2 st stålborstar och skruva fast i själva laddstationen med borsten uppåt (med en distans så de kommer upp i höjd med laddplattorna). På så sätt skulle klipparen automatiskt passera med sina laddkontakter innan de hamnar på laddplattorna och därmed skrapas av med automatik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *