Elit Beslagspaket 3

Byggtips

Montera lås i altandörr

Ett enkelt sätt att få in mer ljus i huset är att byta ut altandörren till en helglasad altandörr. Det gjorde vårt vardagsrum betydligt ljusare och man får in mer av naturen. Det tog ett tag innan jag vande mig vid den nya dörren. Trodde länge jag glömt stänga den eftersom rutan täcker hela öppningen. Altandörren från Elit levereras utan trycke på utsidan men går att beställa fabriksmonterat. Här visar jag hur jag monterade det själv.

Jag valde beslagspaket 3 – låsbart handtag utvändigt och vred invändigt. Kontrollera först med ditt försäkringsbolag vad de säger om invändigt vred så att försäkringen täcker vid eventuellt inbrott. Vår försäkring gäller så länge utrymmet är låst.

På insidan dörren är det förberett för montage för trycke och låscylinder men utsidan får man borra upp själv. Det följer tyvärr inte med någon monteringsanvisning vilket kan tyckas lite klent. Sökte på nätet efter en borrmall men hittade inget. Men det var inga problem att göra utan borrmall. Men viktigt att man inte gör cylinderhålet för brett så att blecket inte täcker hålet. Det är bara ca 2 mm marginal på sidorna om cylindern.

Jag började med att borra från insidan med ett 5 mm borr i centrum där roddarpinnen skall sitta (som förbinder tryckena).
Sedan satte jag fast roddarpinnen i det yttre trycket och satte i den utifrån. Därefter markerade jag hål för låsskruvar och cylinder. Sedan borrade jag vid markeringarna, kapade låsskruvar och cylinderskruvar i rätt längd och monterade beslagspaketet.

By  -      

1 Response

 1. Leif Jonsson skriver:

  Hej
  Angående ”Montera lås i altandörr”
  tusan att jag inte såg detta innan jag började montera exakt det beslagspaketet . Försökte hitta ngt på nätet men det var hopplöst. köpte kolvar men det var med korta medbringare och breda . måste väl köpa nya. Men min fråga är ,ska medbringare och pinne från låsvred mötas mitt i låshuset?

  med vänlig hälsning
  Leif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *