Svärmande hästmyra

Bloggat

Problem med hästmyror?

Har du problem att bli av med hästmyror? Upptäckte av en slump när jag borstade tänderna utomhus att tandkrämen gjorde kol på dem på några sekunder. Prova att blanda Pepsodent Super Fluor i vatten. Blanda ordentligt med en handmixer, ju mer skum desto bättre och häll över dem så får du se vad som händer.

Pepsodent Super Fluor

Pepsodent Super Fluor

Jag är i vanliga fall en stor djurvän, men när det gäller hästmyror vill jag inte ha dem för nära inpå knutarna. De är skadeinsekter och älskar att gnaga på trä. Får man in dem i huset kan det gå riktigt illa. De kan snabbt bilda bo och nattetid kan man höra dem gnaga på trät i väggarna.

Upptäckte att ett gäng myror uppehöll sig vid en stenlagd gång. Hällde en bunke med skummad Pepsodent över myrorna. Till en början verkade de inte bry sig men efter någon minut skrumpnade de snabbt ihop och gick vidare till myrhimlen. På morgonen var det full aktivitet kring boet då alla myrorna var på väg att flytta sina ägg till ett ställe längre bort. Jag gjorde mig därför ett gäng ärenden åt samma håll medelst träskor.

En hästmyra som svärmar blir enorm. Denna bild tog jag på en hästmyra som drogs till en blå presenning jag hade liggandes över lite virke på tomten.

Svärmande hästmyra

En hästmyra med vingar så som den ser ut när den svärmar.

Hästmyror har sitt huvudbo någonstans i en omkrets om ca 100 meter från där du upptäcker dem. Sedan har de sattellitbon lite varstans. Jag hittade en annan gång ett hästmyrebo i en gammal stubbe i samband med att de svärmade. Myrorna var då ca 4 cm långa med vingar. Men har även hittat sattellitbon i marken och i jordtuvor på bergsknallar.

Hästmyra

Hästmyra.

Bilden lånad från Robert Svensson

Pepsodentskum verkar speciellt effektivt då de byggt bo i marken eftersom vätskan letar sig ner i gångarna. Skummet gör att de fastnar och har svårt att ta sig ur det. Som småbarnsförälder känns det också bättre att använda än myrmedel som Baythion som också fungerar bra mot hästmyror (Myrr biter inte alls). Har också provat Fun Light som sägs fungera bra som myrgift men inte lyckats lika bra. Trots deras kraftiga käkar (ja det nyps när de bits) kanske fluor är lite för starkt för dem? Jag gissar att fluor också är bra på att bryta deras doftgångar för nu luktar det tandkräm i trädgården minsann.

Prova Pepsodent – ett giftfritt? alternativ till myrgift!

/Daniel Rytterqvist

By  -      


6 Responses

 1. Joel skriver:

  Ja, fluor är giftigt som 17. Har gått på en del föreläsningar angående det. Och det var längesen vi slutade med fluortandkräm till oss och barnen. Aloevera barbadensis (bakteriehämmande och förebyggande) har vi istället med propolis (från binas vaxkakor, ett naturligt antibiotika). Tandläkarna är har aldrig sett vackrare tänder säger dom när vi besöker mottagningen:)

 2. Anna Karin skriver:

  Tandkräm giftfritt? Kolla vad din konventionella tandkräm innehåller! Vet du ens vad alla ingredienser är och varför står det aldrig på svenska i förteckningen? Varför behöver tandkrämen sötas och vad är det för sötningsmedel som används? Är det fluoret som dödar myrorna eller? Fluor finns ju i naturen, då borde vi väl inte ha myror alls eller?
  Anna Karin

 3. Daniel skriver:

  Har provat Apotekets Dentan 0.05% fluorskölj men utan resultat. Så det verkar vara något annat som myrorna inte tål.

 4. en farbror skriver:

  Det är inte fluoret som luktar gott, tänk så många ”smaker” det finns på tandkräm, inkl. Bamse. Jag tror det är nåt av alla kletämnena istället. Och rinner verkligen skummet ner i gångarna?? Fluor är giftigt, om man sväljer tandkrämen *i stora mängder*, man får ”fluorit” (eng. ”fluoritis”) med vita prickar på huden.
  Roligt att Joel lyckats med aloevera, min tandhygienist fick tvärtom mer att göra med aloeveraborstande patienter. Den lade sig som en blank skyddande lack på tänderna (åååh va skönt o blankt o fint!) men det var ju inte rent under. Som att måla på rost. Den ska man ju skrapa bort. Katastrof.

 5. Maria skriver:

  Åh, du borde få en medalj för detta myrdödarmedel!
  Har hästmyror överallt vid pooldäck och har provat ”allt”, men det enda som hjälpt är ditt tandkrämsrecept.
  TACK! Du är härmed min gud!!?

 6. Kyoto skriver:

  Tack Daniel! Detta fungerade ju strålande! Körde Colgate Max Fresh. Vi är nyinflyttade i ett 1800-talshus och har nyligen börjat upptäcka hästmyror som promenerar inne. Har mycket myror på tomten men nu stubbfräs bokat – och vi ska leta myr-bon närmsta dagarna. Testade att fylla en vanligt sprayflaska med tandkräms-vatten och spraya på myrorna, det fungerade också även om rent skum var mer effektivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *