Ritning

Bloggat, Byggtips

Ritning

Jag använder PowerPoint till att göra en ritning av huset. Ja, du läste rätt. Microsoft PowerPoint. Det är faktiskt riktigt bra om du snabbt vill göra en ritning. Här visar jag några tips på hur du gör för att få in exakta mått av ditt hus.

Här är en skärmdump från PowerPoint-filen öppnad i Open Office som är Apaches gratisversion av motsvarande suit från Microsoft.

Ritning

Ritning Dammlyckan

Börja med att göra en enkel skiss av ditt hus på ett papper och mät allt med tumstock eller måttband. Höjd och bredd på gaveln, storlek på dörrar och fönster, avstånd mellan knutbräda, fönster o.s.v. Skriv ner alla mått på papperet. Sedan är det dags att föra in måtten i datorn.

Storlek

Om du t.ex. vill göra ett fönster, börja med att rita en kvadrat. Högerklicka sedan på objektet och välj Storlek och ange de exakta värdena i cm.

Storlek

Välj ”Position and Size” för att ange exakt storlek på objektet i ritningen.

Storlek

Ange måtten i cm. I detta fallet är mitt fönster 1,05 meter. Därför skriver jag 1,05 cm i programmet.

Placering

För att placera fönstret rätt på fasaden måste du veta avståndet mellan fönstret och knuten på huset samt höjden. Rita in en temporär rektangel på ritningen och ange storleken på rektangeln till höjden på fönstret. Placera rektangeln i botten på huset. Där rektangeln slutar skall fönstret ta vid. Gör på samma sätt för att placera fönstret i sidled. Radera sedan den temporära rektangeln.

Placering

Placering av fönstret. Använd en temporär rektangel och ange rätt höjd i dess storlek. Fönstret skall sedan sättas mot den temporära rektangeln som sedan kan raderas.

Flytta objekt

För att flytta objekt i PowerPoint eller OpenOffice, markera objektet och använd piltangenterna. Då flyttas objektet grovt på skärmen inom en fördefinierad grid. För att finjustera placeringen använd Ctrl + piltangenterna i Office och Alt + piltangenterna i OpenOffice. Då flyttas objektet en pixel i taget så du får dit det exakt där det ska vara.

3D-program

Om du vill använda ett lite mer avancerat program för att göra en 3D-ritning, rekommenderar jag Sketchup. Det är gratis att ladda ner och använda och man kan göra fantastiskt detaljrika ritningar där man kan vrida och vända på sitt objekt.

By  -      


1 Response

  1. Per skriver:

    Hmm, du nämner Sketchup under 3D-verktyg men det går ju även där om än kanske lättare än powerpoint att göra en 2D ritning i detta verktyg också.

    När jag gjorde min byggritning lekte jag först med en 3D-ritning men det tog lång tid och blev komplicerat vid detaljändringar (gjorde allt i ett insida och utsida). Så jag gick över till 2D för rumsöverblick och en enkel 3D-modell i from av en box med tak var på fönster/dörrar placerades, i princip på samma sätt som du gjort i powerpoint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *