Bloggat

Sätt dubbar på robotgräsklipparen

Har gummit på robotgräsklipparens hjul slitits ut? Här är ett tips på hur du ger din robotgräsklippare supergrepp i gräsmattan!

Min MEEC robotgräsklippare envisas med att försöka flytta runt på studsmattan, träd och andra tunga grejer i trädgården. Den står och trycker och trycker och slirar med hjulen tills den lyckats gräva ner sig och får såpass mycket grepp så den förstår att den kört fast. Först då stoppar den och vänder. Problemet är alltså att den slirar eftersom den får för dåligt grepp. Speciellt om det regnat och gräsmattan blivit extra slirig. Hade den haft bra grepp från början hade den direkt kännt av när den kört emot något, stannat och vänt. En ny robotgräsklippare med bra gummi har ok grepp från början, men när den väl börjar slira så nöts gummit snabbt ner till riktiga slicks-däck.

Letade i källaren efter lämplig lösning och hittade ett vanligt spikband. Vek varannan ögla utåt som en dubb och fortsatte så tills bandet räckte om hjulet. Satte fast det med montageskruv rätt in i hjulet. Nu slirar den inte i första taget. Problemet löst!

Här är ett videoklipp där robotgräsklipparen är utrustad med de nya dubbarna. Tidigare stod den och slirade när den krockade med den blå rutschbanan och stolpen. Med dubbar stannar den direkt och backar från hindret. (Det högra hjulet har en första prototyp utan dubbar. Det vänstra hjulet är utrustad med ett spikband där varannan ögla är bockad som en dubb).

,

By  -      


5 Responses

 1. Per skriver:

  Smart!
  Får hoppas att den inte river upp hela gräsmattan för dig.
  Min slirar dock i laddstationen ibland (plastgolv), har du någon lösning på det med 😉

 2. Hasse skriver:

  Riktigt innovativ lösning, har funderat på att byta hjul men denna lösningen var ju klockren. Problemet består ju egentligen i att krocksensorn är undermålig, klipparen är enligt min åsikt farlig då den är alldeles för okänslig. Har haft min på garantiservice och påtalat den okänsliga krocksensorn, fick nya hjul eftersom de gamla var blankslitna efter allt sprättande mot fasta hinder. Enligt Julas servicetekniker fungerade mina sensorer normalt och kunde möjligen fungera bättre då utomhustemperaturen blev högre och gummit i sensorerna mjukar.
  Är i övrigt mycket nöjd med klipparen, den gör ett fantastiskt jobb och jag har aldrig haft finare gräsmatta. Man får mycket för pengarna och jag tror att det kunde blivit en riktig vinnare med små justeringar från tillverkaren.

 3. Daniel skriver:

  Hej Hasse!

  Tack för fin kommentar!!!

  Tycker den blev bättre nu med ordentligt grepp! Men nya hjul är nog det bästa. Om inte annat tystare 🙂

  Ha det gott
  /Daniel

 4. Ebbe Johansson skriver:

  Hur långa får montageskruvarna vara? Har tänkt försöka mig på att göra som ovan.

 5. Daniel skriver:

  De kan vara hur långa som helst. Finns inget bakom som kan skadas. Jag använde nog 20 mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *