Första skivan

Äntligen är det dags att sätta upp gipsen. Det finns några saker att tänka på för att få ett bra resultat.

  • Gipsen kan sättas upp direkt mot reglarna men för att få en ännu stabil vägg och framförallt slippa plugga och tänka på bärigheten när du vill sätta upp en tavla eller något annat, så kan man sätta spån eller OSB som ett första lager bakom gipsen. Jag valde OSB-skivor.
  • Nu märker du ganska snart om du satt reglarna rätt och tänkt rätt i hörnen så att det finns något att skruva i där!
  • Gipsen bör alltid gripa om fönster och dörrar. Alltså så att inte skarven hamnar i linje med ett fönster eller dörr utan går en bit förbi ovan och under. Då minskar man risken att det blir sprickor efter en tid.
  • Gipsen skruvas med ca 200 mm mellanrum minst 10 mm från kanten samt med 300 mm avstånd mitt på skivan. Om det är 1200 mm bredd på skivorna är det en punktmarkering mitt på. Skruvlängden ska vara gipstjocklek + 20 mm in i träregel eller + ca 10 mm genom stålregel. Jag använde här 40 mm gipsskruv. Skruvskallen skall nätt och jämnt sjunka in i pappen.

Relaterad information

Här finns lite information om vikten att använda rätt bits, jämförelse av olika skruvar i olika material och hur man kan arbeta med skivmaterial i svåra vinklar.
Om du har extra högt i tak och behöver skarva gips kortända mot kortända är denna gipsavfasare ett smart verktyg.

By  -      


1 Response

  1. Per skriver:

    En till sak att tänka på är att alltid skarva fasadkant mot fasadkant. Då blir spacklingen lättast. Eftersom detta inte alltid går förespråkar jag att undantaget blir hörnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *