Inre lager

Byggprojekt

Tilläggsisolera huset

Efter att taket var klart på huset satte jag igång att tilläggsisolera väggarna. Jag valde att riva allt hela vägen in till den timrade väggen från 1924. Sedan isolerade jag i två lager som lades omlott.

Jag spikade stående 45×70 mm reglar med 600 mm avstånd direkt utanpå den reglade timmerväggen med 125 mm spik. Här och var satte jag vinkeljärn för säkerhets skull. Sedan isolerade jag alltså med stående 70 mm stenull. Utanpå detta lade jag 45×70 mm reglar och 70 mm stenull. Sedan klädde jag allt med vindpapp och 28×70 mm spikläkt.

Inre lager

Det inre lagret isolering är på plats och reglar för det yttre lagret spikas.

Yttre lager

Det yttre lagret isolering är på plats och allt täcks med vindpapp.

Vindpapp och spikläkt

Vindpapp och spikläkt 28×70 är på plats. Se till att ha ordentligt med läkt kring fönster och dörrar så fodret sedan har bra med fäste.

Panel

Panelen är äntligen på plats. Jag valde att måla allt med två strykningar på mark innan uppsättning. Allt ändträ doppades i träolja. Mitt på väggen lade jag en liggande avdelare om 28×120 mm, dels för att täcka skarven mellan brädorna, dels för att lyfta utseendet på fasaden. Ovanpå avdelaren lade jag en bockad plåt för vattenavrinning. Jag har också sett att man kan lösa detta genom att sätta en 45×120 istället för spikläkten där och sedan stöta underbrädor och kubbläkt upp mot denna.

Planerar du göra motsvarande arbete kan du hyra min byggnadsställning!

Och tänk på att vända brädorna rätt när du sätter fasad!

, , , ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *