I dessa Coronatider har vi sorterat ut några lite mer Coronaanpassade midsommarlekar ifrån vårt ordinarie program. Dessutom introducerar vi en nyhet. Dela upp deltagarna i två lag och förvissa dem om att det kommer bli en kamp att minnas. Glad Midsommar 2021! Daniel Rytterqvist, Byggoteknik
På midsommar träffar man kanske släkt och vänner som man inte ser så ofta annars. Med tanke på Coronaviruset är det viktigt att tänka på att försöka hålla sig till reglerna när det gäller avstånd. Coronaviruset smittar genom att små droppar med virus sprids framförallt när någon hostar eller nyser. Den som står nära kan få viruset på sig. Genom att hålla ett avstånd på två meter minskar du risken att smittas eller smitta andra. Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida rekommenderas två meter.
Så hur ska man göra med lekar på midsommar? Byggoteknik har sållat ut de mest Coronaanpassade lekarna från den kompletta listan av midsommarlekar.
Poängtavla
Hitta på lite roliga namn på lekarna och skriv upp dem på en poängtavla så ser lagen sedan hur man ligger till. Be lagen hitta på var sitt lagnamn och fyll i det överst på tavlan i rutorna uppe till höger.
Attraktiva priser
Efter lekarna blir det prisutdelning och i år blir det finfina klubbmedaljer. Enkla att göra av sverigeband man klipper i lämplig längd för att kunna träs över huvudet och så smältlimmar man på en liten klutt på klubbpinnen och trycker dit bandet.
Klubbmedaljer – priser till midsommarlekarna 2020.
NYHET 2021!Chokladrace – Ta fram vintervantarna och sätt på ungarna. Ge dem varsin liten kexchoklad. Sedan skall de försöka öppna den med handskarna på och äta upp den. När man är klar skickar man vantarna bakåt och sätter sig ner och så är det kompisens tur. Först lag som blir klara har vunnit.
Sänka pinne – Leta upp en lång pinne eller tejpa ihop några kvastskaft (VP/elektrikerrör fungerar inte, de är för mjuka). Ställ upp lagen på rad mitt emot varandra och med behörigt avstånd. Be dem sträcka ut armarna rakt ut och peka med pekfingrarna. Lägg pinnen på fingrarna så de får balansera detta. Tävlingsmomentet är sedan att på en given signal så skall lagen sänka pinnen mot marken samtidigt som alla i laget måste nudda med pekfingrarna mot pinnen. Det får alltså inte uppstå någon glipa. Det är jättesvårt, jag lovar. Det kommer garanterat uppstå både förvåning att det är så svårt, frustration och härliga skratt. Först som når marken med hela pinnen vinner en poäng. Om man vill kan man köra tävlingen två gånger efter varandra för att se om man lärt sig något knep.
Sänka pinne
Säckhoppning – skaffa ett par jutevävssäckar (finns på Granngården).
Ett par jutevävssäckar är bra att hoppa säck i och blir en bra uppvärming och det är lätt att hålla avstånd till varandra!
Styrkeprovet – en deltagare väljs ut i varje lag som anses vara den starkaste. Det gäller sedan att med raka armar rätt ut hålla en tegelpanna och se vem som är den mest uthålliga.
Spiktävling – vilket lag spikar ner varsin 125 mm spik snabbast? Varje respektive deltagare måste slå i sin spik innan nästa får ta vid. Gör rent hammaren med handsprit mellan varven.
Stövelkastning – vem kastar en stövel längst? Deltagarna skall hålla i stövelskaftet och kastet skall ske underifrån och upp. För att göra det lite mer avancerat kan man låta deltagarna ha ryggen mot kastriktningen och kastet kan då ske mellan benen. Men se upp så ingen ramlar på nacken och skadar sig. Gör rent stöveln med handsprit mellan varven.
Balansjakten – balansera en pingisboll på en sked och se vilket lag som är snabbast runt en kon några meter bort. Håll skeden i handen, inte i munnen med tanke på snubbelrisken. Torka skeden med handsprit mellan varven.
Balansjakten – De tävlande skall balansera en pingisboll på en sked i handen och runda en kon en bit bort så snabbt som möjligt. Det lag som hinner först vinner denna gren.
Sugproppen – kanske den roligaste aktiviteten? Tag en avloppsrensare och kasta den mot en poängtavla markerad i tre fält där det innersta motsvarar 3 poäng och det yttersta 1 poäng. Det gäller att hitta ett avstånd till tavlan (ca 3 meter) som lämpar sig bra för att kasta sugproppen i en roterande rörelse mot tavlan så att själva sugkoppen fastnar. Brukar vara kul även inpå småtimmarna… Se till att ha en sugpropp med mjukt gummi. Märket Maria funkar bra. Torka handtaget med handsprit mellan varven.
Sugproppen – min favorit där man också kan öva upp sig att sätta den från imponerande avstånd.
Beviset för att det faktiskt går att sätta den också!
Dragkamp – klassiker där lagen drar i varsin ände av ett kraftigt rep. Fungerar om det inte är så många som deltar. Det lag som lyckas dra över mitten av repet över en markering på marken vinner. OBS! Använd aldrig ett för tunt rep då skaderisken ökar. Upplys deltagarna att aldrig vira repet runt fingrarna eller handleden.
Jag skaffade ett kraftigt hamparep och trädde i ett orange band på mitten som hänger ner en bit. 1,5 meter från mitten satte jag ett blått band i varje ände som markerar hur nära mitten lagen får hålla.
Öppna tampen genom att vrida den och tvinga ihop den. Trä igenom ett smalare band i valfri färg för att markera var mitten på tampen är samt hur långt fram deltagarna får närma sig mitten.
Styrkeprovet 2 – vem klarar att hålla flest marksten mellan armarna? Köp ett gäng marksten. Den deltagare som klarar av att rada upp flest sten bredvid varandra, ta dessa mellan armarna och flytta hela blocket från en punkt till en annan vinner.
Pennan i flaskan – en klassiker. Fäst en penna i ett snöre och bind snöret runt midjan på de tävlande. Sedan skall de pricka pennan i en läskflaska. Snabbast vinner.
Frisbee – Här gäller det att kasta frisbee genom en rockring på lämpligt avstånd. Varje deltagare får ett kast var och träff ger ett poäng. Torka av med handsprit mellan varven.
Kast med liten pryl – Leta upp olika saker med olika vikt t.ex. en nallebjörn, en boll, en sten o.s.v. Deltagarna skall sedan kasta dessa och pricka en spann. Flest saker i spannen vinner.
Spänner på rad – Deltagarna skall vardera kasta tre tennisbollar och pricka valfri spann av tre som står på rad. Den närmsta spannen ger ett poäng och den längst bort ger tre.
Lägg en sten eller grus i botten på spännerna så välter de inte under spel.
Nyfiken i en strut – Rulla ihop ett A3 papper till en stor strut. Fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Den som först hittar en liten boll på gräsmattan vinner.
Potatismos – luta ett 100 mm PVC-rör (avloppsrör från byggmarknaden) mot en stolsrygg eller liknande. Lägg en platta på marken där röret slutar. En deltagare i ena laget skall sedan rulla i en potatis i taget medan en deltagare från andra skall klubba potatisen med en gummiklubba när den tittar fram i andra änden av röret. Varje lyckad potatismos räknas.
Kubbstafett – Placera ut 5 kubbar på rad i två rader. Ställ lagen bakom raderna. Nu skall deltagarna kasta ner den närmsta kubben, springa och hämta kastpinnen och lämna den till nästa. Det lag som fått ner alla kubbarna vinner.
NYHET 2019!Maskslukaren Lagen ställer sig i varsin stor ring med 2 meters avstånd mellan varandra. Varje lagmedlem får varsitt godissnöre. Sedan skall man tugga i sig detta en och en. Man får absolut inte ta hjälp av händerna utan här gäller det att använda läpp- och tuggteknik. Så snart den första är klar får nästa fortsätta. När man är klar sätter man sig ner. Det lag som hinner sluka sina maskar först vinner.
Maskslukaren
NYHET 2019!Bollskalle Lagen ställer sig i varsin ring. Den längsta i respektive lag tar på sig en kardborremössa. Det lag som kan sätta 10 bollar i huvudet på sin mittspelare vinner.
Mask i teodlingen i Kina – tillverka små kvadrater i 3 olika färgade papper. Samla alla deltagare och kasta upp lapparna över dem. Sedan gäller det att samla lappar i gräsmattan.
1 röd lapp = 1 poäng
1 blå lapp = 2 poäng
1 grön lapp = 3 poäng
Givetvis behöver man ju inte räkna lapparna nitiskt utan man får höfta poängen med omsorg.
NYHET 2017!Funny Bunny – Se vem som får in flest marshmellows i munnen. Börja med en och säg Funny Bunny. Sedan två o.s.v. Blir snabbt kul efter ett tio-femton stycken
NYHET 2017!Corn Hole – Lagen samlar poäng genom att pricka hålet i spelplanen med majsfyllda säckar.
Transport 2019 Cykelburen med midsommarlekarpackning på cykelkärran.
Midsommarlekar-kittet 2013. Måltavla för sugproppen, sugpropp, jutvävsäckar för säckhoppning, skidor, poängtavla, koner, tennisbollar till att pricka spänner och haklekarna, pingisbollar till att balansera på sked, kubb till kubbstafetten, skottkärra, hörselskydd, ögonskydd (simglasögon som är tejpade med svart eltejp ger garanterat ingen syn), rör till potatismosen, en säck potatis, gummiklubba.
Snigelsäkrat jordgubbsland
Ingen midsommar utan jordgubbar! Om du vill ha dina jordgubbar ifred från snigelangrepp kan du dra en remsa snigeltejp runt dina land, pallkragar och krukor! Snigeln vill inte krypa över koppartejpen utan vänder med oförrättat ärende.
Snigeltejpskalkylator
Hur många pallkragar behöver du tejp till?
Räknesnurra baserad på att en pallkrage har omkretsen 3980 cm
123456789
Till 1pallkrage går det åt 1rullar snigeltejp (102 cm blir över).
Byggoteknik erbjuder tre olika modeller av kabelbrottsdetektorer; en enklare kallad Standard, en vi kallar Deluxe samt en Pro-modell som känner av även om kabeln sjunkit djupare ner i gräsmattan.
Byggoteknik lagerför tre olika kabelbrottsdetektorer; en enkel vi kallar ”Standard” från Grimsholm, en lite bättre vi kallad ”Deluxe” från Velleman och den bästa vi kallar ”Pro” från Grimsholm som känner av även om kabeln sjunkit djupare ner i gräsmattan.
Gå till Butiken för att välja den som passar dig bäst!
Kabelbrottsdetektor Standard – Grimsholm signal cable tracker MS6812
Grimsholm Kabelbrottsdetektor med 2 st 9V batterier. Byggoteknik har dessutom kompletterat med 2 st originalklämmor från 3M, en spik avsedd för jordanslutning samt en utförlig illustrerad instruktion på svenska som ger dig tips och råd hur man enklast hittar felet på slingan.
Kabelbrottsdetektorn i sig är tillverkad av kända Mastech
Batterierna är fyllda med energi från GP Supercell
Spiken är en rejäl 125-mm räfflad järnspik från Essve
Instruktionen är skriven utifrån Byggotekniks erfarenheter av kabelbrott 🙂
Levereras i praktisk förvaringsväska
Kabelbrottsdetektor Deluxe – Velleman VTTEST11
Vi har också en utökad variant vi kallar Kabelbrottsdetektor Deluxe:
Kabelbrottsdetektor Deluxe med ljusindikator, jordankare och två klämmor för att kunna laga kabeln samt pedagogisk instruktion på svenska. Ett kvalitetsmätinstrument från Velleman. Nu ingår även telefonsupport!!!
Ljusindikator som visar om kabeln är hel. Ju starkare lampan lyser, desto bättre leder kabeln
Omkopplare för att välja om proben skall ljuda, lysa eller både ljuda och lysa vid signal
Batteriindikator som lyser vid låg spänning
Robusta kapslar med batteriluckor
Förvaringsväska
Kvalitetsmätinstrument från Velleman
Passa också på att köpa till fler klämmor! Det är bra att ha några på lager, speciellt på vårkanten när robotklipparen skall igång igen och slingan kan ha fått sig någon skada under vintern.
Eller så köper du kabelbrottsdetektorn kittad med 10 klämmor till specialpris!
Utifrån våra kunders beställningar har vi också ett Ultimate-paket:
1 st Kabelbrottsdetektor Deluxe
1 st jordankare (spik)
8 st stora klämmor
2 st Panasonic Pro Power Alkaline 9V
1 meter begränsningskabel att skarva med
Förvaringsväska
Instruktion på svenska
Kampanj – nu ingår 4 st anslutningskontakter
Se hur kabelbrottsdetektorn fungerar i verkligheten!
Kabelbrottsdetektor Pro – Grimsholm signal cable tracker MS6812
Vi har Grimsholm Advanced Cable Tracker till ett kanonpris. Den används av proffsen och klarar av att hitta kabelbrott när kabeln ligger djupare i marken. Man behöver alltså inte peta på kabeln för att få signal utan den känner av även när kabeln ligger djupare under gräsmattan.
Grimsholm Kabelbrottsdetektor Pro
Utrustningen har förkonfigurerats till att ha de inställningar som är optimala för felsökning på just robotinstallationer men kan också användas för en mängd andra ändamål som identifiering av rör och elkablage i väggar, felsökning av elektrisk golvvärme, kontroll av spänning i vägguttag m.m.
Kabelbrottsdetektor Pro
Grimsholm Pro innehåll
Grimsholm Kabelbrottsdetektor Pro
Svensk bruksanvisning och felsökningsguide för robotgräsklippare medföljer tillsammans med kablage, krokodilklämmor, testprober, jordspett, väska och batterier. Produkten omfattas av Grimsholms utökade garanti om hela 3 år för privatkonsumenter!
Passa på att komplettera med en påse 3M original-klämmor till ett fantastiskt erbjudande!
Eller prova originalklämmorna från Grimsholm som är smarta eftersom de är linjära. Om du har avbrott på kabeln behöver man då ofta inte skarva i en ny kabel.
Eller köp ett mindre antal.
Byggoteknik önskar alla läsare en Glad Midsommar 2021!
RRS feed