Bottennapp

Bloggat

Corona­anpassade midsommar­lekar

I dessa Coronatider har vi sorterat ut några lite mer Coronaanpassade midsommarlekar ifrån vårt ordinarie program. Dessutom introducerar vi en nyhet. Dela upp deltagarna i två lag och förvissa dem om att det kommer bli en kamp att minnas. Glad Midsommar 2020! Daniel Rytterqvist, Byggoteknik

På midsommar träffar man kanske släkt och vänner som man inte ser så ofta annars. Med tanke på Coronaviruset är det viktigt att tänka på att försöka hålla sig till reglerna när det gäller avstånd. Coronaviruset smittar genom att små droppar med virus sprids framförallt när någon hostar eller nyser. Den som står nära kan få viruset på sig. Genom att hålla ett avstånd på två meter minskar du risken att smittas eller smitta andra. Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida rekommenderas två meter.

Så hur ska man göra med lekar på midsommar? Byggoteknik har sållat ut de mest Coronaanpassade lekarna från den kompletta listan av midsommarlekar.

Poängtavla

Hitta på lite roliga namn på lekarna och skriv upp dem på en poängtavla så ser lagen sedan hur man ligger till. Be lagen hitta på var sitt lagnamn och fyll i det överst på tavlan i rutorna uppe till höger.

Attraktiva priser

Efter lekarna blir det prisutdelning och i år blir det finfina klubbmedaljer. Enkla att göra av sverigeband man klipper i lämplig längd för att kunna träs över huvudet och så smältlimmar man på en liten klutt på klubbpinnen och trycker dit bandet.

Klubbmedaljer

Klubbmedaljer – priser till midsommarlekarna 2020.

Här finns fler tips på priser till midsommarlekarna.

Tipspromenad

Tidningen Vi Föräldrar har jättebra tipspromenader anpassade för små, stora och vuxna barn 🙂

Coronaanpassade midsommarlekar

 1. NYHET 2020! Sänka pinne – Leta upp en lång pinne eller tejpa ihop några kvastskaft (VP/elektrikerrör fungerar inte, de är för mjuka). Ställ upp lagen på rad mitt emot varandra och med behörigt avstånd. Be dem sträcka ut armarna rakt ut och peka med pekfingrarna. Lägg pinnen på fingrarna så de får balansera detta. Tävlingsmomentet är sedan att på en given signal så skall lagen sänka pinnen mot marken samtidigt som alla i laget måste nudda med pekfingrarna mot pinnen. Det får alltså inte uppstå någon glipa. Det är jättesvårt, jag lovar. Det kommer garanterat uppstå både förvåning att det är så svårt, frustration och härliga skratt. Först som når marken med hela pinnen vinner en poäng. Om man vill kan man köra tävlingen två gånger efter varandra för att se om man lärt sig något knep.

  Sänka pinne

 2. Säckhoppning – skaffa ett par jutevävssäckar (finns på Granngården).
  Säckhoppning

  Ett par jutevävssäckar är bra att hoppa säck i och blir en bra uppvärming och det är lätt att hålla avstånd till varandra!

 3. Styrkeprovet – en deltagare väljs ut i varje lag som anses vara den starkaste. Det gäller sedan att med raka armar rätt ut hålla en tegelpanna och se vem som är den mest uthålliga.
 4. Spiktävling – vilket lag spikar ner varsin 125 mm spik snabbast? Varje respektive deltagare måste slå i sin spik innan nästa får ta vid. Gör rent hammaren med handsprit mellan varven.
 5. Stövelkastning – vem kastar en stövel längst? Deltagarna skall hålla i stövelskaftet och kastet skall ske underifrån och upp. För att göra det lite mer avancerat kan man låta deltagarna ha ryggen mot kastriktningen och kastet kan då ske mellan benen. Men se upp så ingen ramlar på nacken och skadar sig. Gör rent stöveln med handsprit mellan varven.
 6. Balansjakten – balansera en pingisboll på en sked och se vilket lag som är snabbast runt en kon några meter bort. Håll skeden i handen, inte i munnen med tanke på snubbelrisken. Torka skeden med handsprit mellan varven.
  Balansjakten

  Balansjakten – De tävlande skall balansera en pingisboll på en sked i handen och runda en kon en bit bort så snabbt som möjligt. Det lag som hinner först vinner denna gren.

 7. Sugproppen – kanske den roligaste aktiviteten? Tag en avloppsrensare och kasta den mot en poängtavla markerad i tre fält där det innersta motsvarar 3 poäng och det yttersta 1 poäng. Det gäller att hitta ett avstånd till tavlan (ca 3 meter) som lämpar sig bra för att kasta sugproppen i en roterande rörelse mot tavlan så att själva sugkoppen fastnar. Brukar vara kul även inpå småtimmarna… Se till att ha en sugpropp med mjukt gummi. Märket Maria funkar bra. Torka handtaget med handsprit mellan varven.
  Sugproppen

  Sugproppen – min favorit där man också kan öva upp sig att sätta den från imponerande avstånd.


  Beviset för att det faktiskt går att sätta den också!
 8. Dragkamp – klassiker där lagen drar i varsin ände av ett kraftigt rep. Fungerar om det inte är så många som deltar. Det lag som lyckas dra över mitten av repet över en markering på marken vinner. OBS! Använd aldrig ett för tunt rep då skaderisken ökar. Upplys deltagarna att aldrig vira repet runt fingrarna eller handleden.
  Dragkamp

  Jag skaffade ett kraftigt hamparep och trädde i ett orange band på mitten som hänger ner en bit. 1,5 meter från mitten satte jag ett blått band i varje ände som markerar hur nära mitten lagen får hålla.

  Dragkamp markering

  Öppna tampen genom att vrida den och tvinga ihop den. Trä igenom ett smalare band i valfri färg för att markera var mitten på tampen är samt hur långt fram deltagarna får närma sig mitten.

 9. Styrkeprovet 2 – vem klarar att hålla flest marksten mellan armarna? Köp ett gäng marksten. Den deltagare som klarar av att rada upp flest sten bredvid varandra, ta dessa mellan armarna och flytta hela blocket från en punkt till en annan vinner.
 10. Pennan i flaskan – en klassiker. Fäst en penna i ett snöre och bind snöret runt midjan på de tävlande. Sedan skall de pricka pennan i en läskflaska. Snabbast vinner.
 11. Frisbee – Här gäller det att kasta frisbee genom en rockring på lämpligt avstånd. Varje deltagare får ett kast var och träff ger ett poäng. Torka av med handsprit mellan varven.
 12. Kast med liten pryl – Leta upp olika saker med olika vikt t.ex. en nallebjörn, en boll, en sten o.s.v. Deltagarna skall sedan kasta dessa och pricka en spann. Flest saker i spannen vinner.
 13. Spänner på rad – Deltagarna skall vardera kasta tre tennisbollar och pricka valfri spann av tre som står på rad. Den närmsta spannen ger ett poäng och den längst bort ger tre.
  Spänner

  Lägg en sten eller grus i botten på spännerna så välter de inte under spel.

 14. Nyfiken i en strut – Rulla ihop ett A3 papper till en stor strut. Fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Den som först hittar en liten boll på gräsmattan vinner.
 15. Potatismos – luta ett 100 mm PVC-rör (avloppsrör från byggmarknaden) mot en stolsrygg eller liknande. Lägg en platta på marken där röret slutar. En deltagare i ena laget skall sedan rulla i en potatis i taget medan en deltagare från andra skall klubba potatisen med en gummiklubba när den tittar fram i andra änden av röret. Varje lyckad potatismos räknas.
 16. Kubbstafett – Placera ut 5 kubbar på rad i två rader. Ställ lagen bakom raderna. Nu skall deltagarna kasta ner den närmsta kubben, springa och hämta kastpinnen och lämna den till nästa. Det lag som fått ner alla kubbarna vinner.
 17. NYHET 2019! Maskslukaren Lagen ställer sig i varsin stor ring med 2 meters avstånd mellan varandra. Varje lagmedlem får varsitt godissnöre. Sedan skall man tugga i sig detta en och en. Man får absolut inte ta hjälp av händerna utan här gäller det att använda läpp- och tuggteknik. Så snart den första är klar får nästa fortsätta. När man är klar sätter man sig ner. Det lag som hinner sluka sina maskar först vinner.
  Maskslukaren

  Maskslukaren

 18. NYHET 2019! Bollskalle Lagen ställer sig i varsin ring. Den längsta i respektive lag tar på sig en kardborremössa. Det lag som kan sätta 10 bollar i huvudet på sin mittspelare vinner.
 19. Mask i teodlingen i Kina – tillverka små kvadrater i 3 olika färgade papper. Samla alla deltagare och kasta upp lapparna över dem. Sedan gäller det att samla lappar i gräsmattan.
  • 1 röd lapp = 1 poäng
  • 1 blå lapp = 2 poäng
  • 1 grön lapp = 3 poäng

  Givetvis behöver man ju inte räkna lapparna nitiskt utan man får höfta poängen med omsorg.

  Lappar

  En skål med lappar till leken ”Mask i teodlingen i Kina”. Mer tips på hur man förbereder ”Mask i teodlingen i Kina”.

 20. NYHET 2017! Funny Bunny – Se vem som får in flest marshmellows i munnen. Börja med en och säg Funny Bunny. Sedan två o.s.v. Blir snabbt kul efter ett tio-femton stycken
 21. NYHET 2017! Corn Hole – Lagen samlar poäng genom att pricka hålet i spelplanen med majsfyllda säckar.

Har du egna tips på roliga Coronaanpassade lekar till midsommarafton, posta dem gärna nedan!


Efter lekarna är det dags för prisutdelning! Här är tips på hur du kan tillverka snygga medaljer!

Ha en riktigt trevlig midsommar!

/Daniel Rytterqvist

Transport 2019

Transport 2019 Cykelburen med midsommarlekarpackning på cykelkärran.

Midsommarlekar 2013

Midsommarlekar-kittet 2013. Måltavla för sugproppen, sugpropp, jutvävsäckar för säckhoppning, skidor, poängtavla, koner, tennisbollar till att pricka spänner och haklekarna, pingisbollar till att balansera på sked, kubb till kubbstafetten, skottkärra, hörselskydd, ögonskydd (simglasögon som är tejpade med svart eltejp ger garanterat ingen syn), rör till potatismosen, en säck potatis, gummiklubba.

Pallkrage

Snigelsäkrat jordgubbsland

Ingen midsommar utan jordgubbar! Om du vill ha dina jordgubbar ifred från snigelangrepp kan du dra en remsa snigeltejp runt dina land, pallkragar och krukor! Snigeln vill inte krypa över koppartejpen utan vänder med oförrättat ärende.

Produkt: (över 100 i lager)
5 meter snigeltejp
Pris:
69,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

Snigeltejpskalkylator

Hur många pallkragar behöver du tejp till?

Räknesnurra baserad på att en pallkrage har omkretsen 3980 cm
123456789

Till 1 pallkrage går det åt 1 rullar snigeltejp (102 cm blir över).

Kabelbrottsdetektor

Och givetvis behöver gräsmattan klippas innan festen också! Har din robotgräsklippare stannat? Kanske har begränsningskabeln gått av? Vi har instrument för att enkelt hitta avbrottet på slingan och laga det!

Grimsholm Kabelbrottsdetektor

Grimsholm Kabelbrottsdetektor med 2 st 9V batterier. Byggoteknik har dessutom kompletterat med 2 st originalklämmor från 3M, en spik avsedd för jordanslutning samt en utförlig illustrerad instruktion på svenska som ger dig tips och råd hur man enklast hittar felet på slingan.

 • Kabelbrottsdetektorn i sig är tillverkad av kända Mastech
 • Batterierna är fyllda med energi från GP Supercell
 • Klämmorna är originalklämmor från 3M
 • Spiken är en rejäl 125-mm räfflad järnspik från Essve
 • Instruktionen är skriven utifrån Byggotekniks erfarenheter av kabelbrott 🙂
 • Levereras i praktisk förvaringsväska
Produkt: (över 100 i lager)
1 Grimsholm Kabelbrottsdetektor med batteri och klämmor
Pris:
399,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

Vi har också en utökad variant vi kallar Kabelbrottsdetektor Deluxe:

Kabelbrottsdetektor Deluxe

Kabelbrottsdetektor Deluxe med ljusindikator, jordankare och två klämmor för att kunna laga kabeln samt pedagogisk instruktion på svenska. Ett kvalitetsmätinstrument från Velleman.
Nu ingår även telefonsupport!!!

 • Ljusindikator som visar om kabeln är hel. Ju starkare lampan lyser, desto bättre leder kabeln
 • Omkopplare för att välja om proben skall ljuda, lysa eller både ljuda och lysa vid signal
 • Batteriindikator som lyser vid låg spänning
 • Robusta kapslar med batteriluckor
 • Förvaringsväska
 • Kvalitetsmätinstrument från Velleman
Produkt: (över 100 i lager)
1 kabelbrottsfinnare deluxe med klämmor
Pris:
529,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

Passa också på att köpa till fler klämmor! Det är bra att ha några på lager, speciellt på vårkanten när robotklipparen skall igång igen och slingan kan ha fått sig någon skada under vintern.

Produkt: (över 1000 i lager)
6 st stora klämmor
Pris:
99,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

Eller så köper du kabelbrottsdetektorn kittad med 10 klämmor till specialpris!

Produkt: (över 100 i lager)
1 kabelbrottsfinnare deluxe med 10 klämmor
Pris:
639,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

Utifrån våra kunders beställningar har vi också ett Ultimate-paket:

 • 1 st Kabelbrottsdetektor Deluxe
 • 1 st jordankare (spik)
 • 8 st stora klämmor
 • 2 st Panasonic Pro Power Alkaline 9V
 • 1 meter begränsningskabel att skarva med
 • Förvaringsväska
 • Instruktion på svenska
 • Kampanj – nu ingår 4 st anslutningskontakter värde 58 kr
Produkt: (över 100 i lager)
1 kabelbrottsfinnare ultimate kit
Pris:
700,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan

Se hur kabelbrottsdetektorn fungerar i verkligheten!

Byggoteknik önskar alla läsare en
Glad Midsommar 2020!

,

By  -      


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *