Inkoppling trappdimmer

Bloggat, Webbutik

Ersätta trappkoppling med två dimmer

Belysningen i trapphuset kan tändas och släckas både från nedervåningen och övervåningen via en trappkopplad brytare och dimmer. Men hittills har det bara gått att dimra från övervåningen tills jag bytte ut brytarna till två nya dimmers som går att parallellkoppla.


En trappkoppling är en elegant koppling som gör det möjligt att tända och släcka en eller flera lampor från två olika ställen t.ex. lampan i trappan som går att tända och släcka både från nedervåningen och övervåningen. När jag drog elen i huset var det knöligt att kunna dimra lamporna från fler än ett ställe men med dessa nya dimmers är det busenkelt eftersom det bara är att parallellkoppla dem för att både kunna tända och släcka samt dimra lampans ljusstyrka.

Inkoppling trappdimmer

Överst: befintlig trappkoppling med trappbrytare och dimmer.
Nederst: byte till trappdimmer på båda ställena.

Så här var det kopplat innan hos mig. På nedervåningen satt en trappbrytare vars funktion är att alternera mellan två poler när man trycker på knappen. På övervåningen satt en dimmer med motsvarande trappfunktion. På så sätt kunde lampornas ljusstyrka regleras från övervåningen samt tända och släcka lamporna på båda ställena. Dimmern på övervåningen matades med fas svart kabel från proppskåpet och alternerade signal via grå och vit kabel till trappbrytaren på nedervåningen. Från trappbrytaren går orange tändkabel till lampan och på andra sidan lampan till nollan blå kabel.

För att ersätta befintlig brytare och dimmer med de nya dimrarna kopplades enligt följande. På övervåningen matas dimmern med fas svart kabel som ansluts till L på dimmern. Samtidigt behöver vi ju fas där nere också varför vit kabel används som även den kopplas till L. Svart och vit blir då samma matning. Grå kabel används som tändtråd och ansluts till variabel utgång på dimmern. På nedervåningen ansluts vit kabel till matning L på dimmern och grå och orange till variabel utgång. I mitt fall fanns det tidigare två orangea kablar till trappbrytaren eftersom de tänder varsin lampkrets. Det blev därför ont om plats, därav skarven.

Köp dina nya trappdimmers här eller läs mer information om trappdimmer. Trappdimmern passar de flesta befintliga knapputseenden på marknaden så gillar du inte utseendet på ram och knapp kommer den troligen gå att byta ut till den standard du har.

Notera:

  • Bakkantstyrd (RC)
  • Max belastning LED 5-250W, Halogen 12V/Glödljus 5-250VA/W
  • Installation måste utföras av en behörig elinstallatör och i enlighet med nationella installationsföreskrifter
  • Försäkra dig om att strömmen är avstängd under installationen
Trappdimmer
Dimmer som kan kopplas ihop parallellt med upp till 20 st dimrar. Belysningen kan sedan styras oberoende av vilken dimmer som justeras i samma krets. Kan också användas som enskild dimmer, men inte i trappkoppling med strömbrytare. Max belast LED 5-250W, Halogen 12V/Glödljus 5-250VA/W.
Produkt: (över 10 i lager)
Pris:
850,00kr
Antal:

Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan Till kassan

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *