FM Mattsson 9000

Bloggat

Fixa trög spak eller droppande kran på FM Mattsson blandare

Vår kökskran blev en dag trög att öppna. Visade sig vara utsliten efter 9 års användning. Men samtidigt superenkelt att fixa.

Vi byggde nytt kök 2012 och satte i en FM Mattsson 9000 kran som fungerat alldeles utmärkt sedan dess. Men så en dag blev spaken trög att öppna och i vissa lägen stod kranen och droppade. Sökte på nätet och hittade billiga reservdelar hos Bauhaus

Så istället för att byta hela kranen för ca 1.100 kr med tillkommande arbete för anslutningarna kommer man alltså undan med ca 340 kr och eventuellt frakt om ytterligare 100 kr. Sedan går det på 2 minuter att byta.

Jag började med att stänga av inkommande vatten. Hade monterat två Ballofixer i diskbänkskåpet så det gick enkelt. Annars får man stänga av på huvudledningen. Lossade handtaget och täckhuven för att se om insatsnippeln var gjord av plast eller mässing. Man behöver nämligen olika verktyg för att få loss den. Min var av mässing och beställde därför ovanstående verktyg. Försökte först skruva bort mässingsnippeln med en skiftnyckel men lyckades inte få ett ordentligt tag om den. Med specialverktyget gick det hur lätt som helst. Sedan var det bara att ta ur den gamla insatsen och ersätta med den nya, sätta dit huven och skruva på handtaget igen så var det klart.

Bra instruktionfilm från FM Mattsson samt övriga filmer.

By  -      


4 Responses

 1. MikaelJones skriver:

  Hade samma problem med en Mora (också FM Mattsson men en annan modell men insatsen ser likadan ut) och skaffade en ny insats. Konstigt nog efter ett par månader igen samma problem. Man börjar nästan fundera om det är något skräp i ledningarna men inga andra kranar har detta problem och är betydligt äldre.

 2. Mathias Ohlson skriver:

  Hej,
  Jag hittar inte/kommer inte åt insex skruven. Får inte tag på nånting där inne och kan inte se något…2,5mm
  Tips?
  Mvh
  Mathias

 3. Daniel skriver:

  Hej Mathias! Prova ta en bild med mobilen så ser du var insexskruven är placerad! Den sitter vinklad en bit in i hålet.

 4. Mathias Ohlson skriver:

  Tack Daniel! Hittade, men satt väldigt vinklat.
  Själva låsringen satt hårt åt, men med förenade krafterngick det. Den var dock inte direkt ärgad.
  Nu funkar allt fínt, återigen stort tack!
  Mvh
  Mathias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *