Gunghäst

Bloggat

Gör en egen gunghäst

Gör en egen gunghäst – en jättefin present till ditt barn eller barnbarn, kanske på ettårsdagen! För att få till ett par bra gunghästmedar eller gungstolsmedar kan man göra på lite olika sätt. Jag beskriver några alternativ här.

Gunghäst

Gunghäst

Medarna är gjorda av remsor från en 45×70-regel. Allt annat material är taget från familjens lager av NUMERÄR bänkskiva i björk från IKEA.

Så här kan du tillverka medarna

Tag en 45×75-regel och såga upp den i 7 mm smala remsor (alltså 7×45 mm). Till 900 mm långa färdiga medar behövs det ca 950 mm långa remsor eftersom det går bort lite material när man kapar ändarna.
Skaffa också ett tiotal mindre tvingar.

  • Limträ utifrån en annan gunghäst. Hitta en annan gunghäst och använd den som mall till de nya medarna. Limma ihop 4 st och tvinga dem tillsammans med den befintliga meden så kommer de stanna kvar i den formen när limmet torkat.
  • Limträ utifrån en form. Hittar du ingen annan gunghäst, kan du skapa en lagom böjd form utifrån en 22 mm spånplatta. Limma ihop 2 skivor så den blir 44 mm tjock. Såga sedan ut en lämplig form med figursågen. Se till att skruvtvingarna når över spånformen och medmaterialet. Limma ihop 4 st och tvinga ihop dem tillsammans med formen.
  • Spikmall. Sätt spikar i en båge på en skiva. Limma och tvinga ihop de fyra remsorna. spänn dem mot bågen och lås fast dem med ytterligare en rad spik.
  • Såga ut från regel. Har du inte tid att vänta på att limmet skall torka, kan du såga ut medarna utifrån en 45×120 mm regel. Jag har själv inte provat men jag gissar att det är lite klurigt att få till en jämn form.

Kapa sedan till den bredd du vill ha på medarna t.ex. 32 mm. Detta görs enklast i en klyvsåg.

Sadel

Sadel

, , ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *