Bose® MIE2i Mobile headset

Bloggat, Teknik

Hörlurar / in-ear / sportlurar / träningslurar/ headset bäst i test

Var på jakt efter ett par bra sportlurar som sitter bra för löpning. Slutade med att jag hittade ett par som slår det mesta. Valet föll på ett par hi-end in-ear från Bose modell MIE2i Mobile headset.

Jag börjar komma igång med träningen och med appen Runkeeper för Android är det ännu roligare att ta sig ut och springa. Appen talar om för mig var femte minut hur långt jag sprungit och medeltiden per kilometer. Det tillsammans med bra musik i öronen gör att jag förbättrar tiden för varje gång 🙂

Samsung Galaxy Sii lurar

Lurarna som följer med Samsung Galaxy S2 tyckte jag lät helt ok, men de sitter inte riktigt fast i öronen utan poppar ur stup i kvarten. Det är hemskt störigt när man är inne i spurten och ”eye of the tiger” plötsligt försvinner och man hör istället någon som flåsar tungt.

Sennheiser OMX 680i Sports

Sennheiser OMX 680i Sports

Sennheiser OMX 680i Sports

Gick och köpte mig ett par Sennheiser OMX 680i SportsElgiganten men blev riktigt besviken. Tänkte att bågen skulle göra att de sitter ordentligt, men kunde inte justera den tillräckligt. Upplevde det också som att ljudet inte riktigt kom in i öronen. Det som är riktigt bra med Elgiganten är två saker; de har prisgaranti mot andra butiker och man har 30 dagars full returrätt oavsett vad du köper.

Sennheiser MX 680i Sports

Sennheiser MX 680i Sports

Sennheiser MX 680i Sports

Bytte därefter till ett par andra träningslurar från Sennheiser Sennheiser MX 680i Sports. Det var inga som helst problem att lämna tillbaka lurarna hos Elgiganten. Tänkte att ett par in-ear åtminstone skulle skicka in ljudet på ett bra sätt, hade också läst på några forum att de fått bra betyg, men de lät inte ett dugg bättre. Mycket mellanregister och diskant men avsaknad av dynamik och bas. Jag kunde förvisso pruta ner dem 200 kr genom att påtala att de har fel pris på dem på Elgiganten (visade vad Pixmania tar för samma lurar via appen Prisjakt). Men det blev ändå 499 kr för ett par lurar som inte lät något vidare.

Bose MIE2i Mobile headset

Bose® MIE2i Mobile headset

Bose® MIE2i Mobile headset

En kompis rekommenderade mig ett par Bose-lurar. Ringde Bose huvudkontor i Mölndal och frågade var man kan provlyssna. Jag var välkommen förbi. Det blev ett lyckat möte. Riktigt bra ljud, grymt bra dynamik och djup härlig bas. Dessutom sitter de riktigt bra i örat och man märker inte av dem även efter en lång tids användning. Har hittills inte behövt justera dem under löparpasset heller, de sitter riktigt stabilt även i terräng. Och utanför träningen kan de mycket väl ersätta mina gamla trotjänare Sennheiser HD 580 både i ljudkvalitet och komfort. Och även om prislappen är över det dubbla jämfört med Sennheiser-in-ear-lurarna, är de värda detta. Som musikälskare kommer jag på mig själv att le när favoriterna spelar i öronen med dessa lurar. Och ett skratt förlänger ju livet så det är en väl värd investering.

Jag köpte ett par anpassade för iPhone även om jag har en Androidtelefon. Modellen heter Bose MIE2i Mobile headset. Bose har även en modell Bose® MIE2 Mobile headset som är speciellt anpassad för Android, Windows och BlackBerry-telefoner. Men min sambo har iPhone och det visade sig att iPhone-lurarna har samma funktionalitet som Android-lurarna plus att de dessutom fungerar att höja och sänka volymen när de kopplas till iPhone så jag chansade på dem.

Styra Androidtelefon med headset-kontrollen

Det står att både Sennheiser-lurarna och Bose-lurarna är anpassade för iPhone och iPod. Och det stämmer att kontrollen på sladden inte går att styra Android-telefonen Samsung Galaxy Sii fullt ut, men det går att pausa och starta musiken genom att trycka en gång på mitten-knappen. Det går också att använda headset-funktionen och svara genom att trycka på kontrollen (glömde testa detta på Sennheiser-lurarna). När man dubbelklickar byter man låt (glömde testa på Sennheiser). Det går inte att höja och sänka volymen. Men det finns ju knappar för det på sidan av telefonen så det är egentligen inget problem.

iPhone-lurar på en Android-telefon

Sennheiser OMX 680i Sports och Sennheiser MX 680i Sports

  • Går att använda som headset – alltså ljudet för samtalet får du via lurarna och så talar du via mikrofonen på sladden
  • Pausa och starta musiken genom en knapptryckning
  • Med reservation om det går att byta låt genom att dubbelklicka på knappen eftersom jag glömde testa detta
  • Med reservation om det går att ta emot ett samtal genom knapptryckning eftersom jag glömde testa detta

Bose MIE2i Mobile headset (testat på Android-telefonen Samsung Galaxy S2)

  • Går att använda som headset
  • Pausa och starta musiken genom en knapptryckning
  • Byta låt genom att dubbelklicka på knappen. Dock verkar den byta slumpmässigt på det album man lyssnar på, inte i tur och ordning
  • Det går att ta emot och avsluta samtal genom att trycka på knappen. Funktionen är dock svajig, ibland trycker jag men inget händer, och så trycker jag igen och då råkar jag avsluta samtalet. Så den går tyvärr inte att lita på. Man kan ju dock ringa ut och använda headset-funktionen. Förmodligen fungerar modellen Bose® MIE2 Mobile headset som är speciellt anpassad för Android, Windows och BlackBerry-telefoner bättre när det gäller att svara på samtal.

OBS! Efter ett par-tre års användning visade det sig att kabeln till Bose MIE2i är helt kass. Den spricker och i infästningen till själva hörselsnäckan går höljet sönder. Jag har andra lurar som är betydligt äldre där man inte ser minsta åverkan på kabeln. Bose kabelkvalité är av sådan sort så den nu känns lite klibbig och eftersom höljet spricker så finns det risk att det blir kortslutning i kabeln vilket kan få till följd att enheten som lurarna används till går sönder. Så dessa lurar är tyvärr inget bra alternativ efter några års användning. Kabeln går heller inte att byta ut.

Bose kass kabel

Efter några års användning spricker kabeln till Bose-lurarna vilket i värsta fall kan få utrustningens slutsteg att gå sönder.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *