Takvinklar

Byggprojekt, Byggtips

Innertak utan lister och med dold upphängning

När jag renoverade ovanvåningen ville jag undvika att sätta upp taklister eftersom jag tycker det blir snyggare utan. Det var dessutom en rolig utmaning även om det såklart tar betydligt längre tid att få till ett snyggt resultat eftersom panelbrädorna måste sluta dikt an väggen. Jag ville heller inte att man skulle kunna se några spikskallar. Använde mig därför av dold upphängning genom panelclips.

Takvinklar

Takvinklar

Listlöst

Pärlsponten går ända ut mot väggen. Detta tack vare att jag först satte dubbelt skivmaterial i vägen (OSB och gips). Sedan var det lite pyssel att såga panelen i rätt längd. Speciellt eftersom det är ett gammalt hus från 1924 och väggarna är inte alltid helt vinkelräta. Jag efterbehandlade panelen med två svampningar med en helt suverän färg från Jotun som ger ett kalkaktigt utseende. Genom att svampa på färgen undviker man penselstreck. Upplever att träet inte gulnat med tiden.

Panelclips

Satte upp panelen genom att använda panelclips från Bårebo. De finns att köpa på XL-Bygg. Valde att skruva fast clipsen eftersom jag satte taket själv och de var enklare att ta loss om jag skulle behöva justera något. Skruv i lämplig storlek hittade jag på Clas Ohlson

Jag valde alltså att först göra klart väggarna, skruva OSB-skivor och gips utanpå. Sedan satte jag upp takpanelen och laserade denna. Efter det limmade jag microlitväv på väggarna. Jag valde att sätta upp denna sist eftersom det annars fanns risk att jag skulle skada väven med takpanelen. Det är så lätt hänt att stöta i väggen och göra märken balanserandes med 4 meter långa brädor. Men se till att köpa microlit, inte glasfiberväv. Jag tycker microliten är betydligt trevligare att arbeta med än glasfiberväv som kliar. Microliten är också mer följsam och ger en snyggare och finare slät struktur i mitt tycke. Köpte Microlitväv på Bauhaus men var där igår och de har slutat med denna och hänvisade till poffsbutikerna. Limmade upp den med Casco Vinyl och Vävlim.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *