Windows 8

Bloggat, Teknik

Installera Windows 8 eller Windows 7 från iso-fil och USB-minne

Min Dell Precision M4400 började bli lite seg och hårddisken började ”ticka”. Ringde Dell och de skickade mig en ersättningsdisk. Och när jag ändå var tvungen att installera om den, varför inte prova på Microsofts senaste operativsystem Windows 8! Här följer en instruktion hur du installerar om din dator med Windows 8. Men instruktionen fungerar för alla operativsystem du laddat hem som iso-fil och extraherat till ett USB minne.

Tyvärr kraschar min dator efter en kort stund med Windows 8. Får meddelandet ”video TDR failure”. UPPDATERING: Löste problemet tillslut. Se lösningen på Windows 8 video TDR failure! Det verkar som att video-drivrutinen inte är kompatibel med Dell Precision M4400. Provade att installera den senaste drivrutinen från nVidia, men det hjälpte inte. Väljer därför att installera Windows 7. Känns ändå som ett lyft mot Vista jag hade tidigare. Men instruktionen som följer fungerar oavsett vilket operativ du väljer om du vill installera direkt från ett USB-minne. Detta är ju smidigt om du inte har operativet sparat på en DVD.

Som utvecklare och prenumerant på TechNet har man tillgång till Microsofts alla operativsystem och andra programvaror. En TechNet Subscription kostar ca 2.000 kr år 1, 1.500 kr följande år. Önskar man inte fullfölja prenumerationen fungerar programvarorna ändå! Som MSDN-prenumerant har man också tillgång till Microsofts programvaror. Självklart kan man också köpa operativsystem från en mjukvaruleverantör såsom Dustin eller Inet.

Windows 8

Windows 8

Windows 8

Ladda hem Windows 8 Consumer Preview.
Där finns ett installationsprogram för att uppgradera din befintliga Windows-version eller skapa en bootbar cd eller USB-sticka.
Jag valde att ladda hem den engelska 64-bitarsversionen som iso-fil på 3.5 GB.

Undersök om din dator kan boota upp från ett USB minne. Detta kan du kontrollera i BIOS. När datorn startar upp, tryck F12 eller DEL-tangenten beroende på dator för att komma in i BIOS. Leta upp var man ställer in vilken bootsekvens och vilka enheter datorn skall starta upp på. Kryssa i USB och se till att alternativet ligger före hårddisken HDD.

Ladda hem gratisversionen av Daemon Tools Lite för att kunna läsa iso-filen.

Dubbelklicka på iso-filen och kopiera alla filerna till USB-minnet som alltså måste vara minst 4GB stort.

Starta om datorn med USB minnet i så kommer installationsprogrammet att dra igång. Sedan är det bara att följa guiden.

Använd produktnyckel DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J som visas på sidan där du laddade ner iso-filen. Skriv ner nyckeln på en lapp för du behöver den vid installationen. Mer info.

Om det inte går att boota på din USB sticka (installationsprogrammet startar inte när du startar om datorn), måste du se till att det går att boota från USB minnet. Läs här hur man gör för att kunna starta operativsystemets installationsprogram från USB minnet.

Windows 8 Desktop

Windows 8 Desktop

OBS! Vid installationen får du frågan om du vill uppgradera befintlig Windows eller installera om hela datorn. Jag valde att installera om datorn och radera hela partitionen för att få en ny, fräsch installation. Alla filer raderas då så se till att kopiera över dem till en extern hårddisk innan. Se min backuplösning här.

Lycka till med installationen!

, , ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *