Intel NUC6i7KYK

Teknik

Intel NUC i7 Skull Canyon Skylake

Mediaspelaren i en smart TV fungerar men har ofta begränsningar jämfört med mediaspelaren i en vanlig dator. Därför ville jag ha tillgång till datorns hela utbud fast på TV-skärmen. Har provat diverse appar för att kunna styra datorn kopplad till TVn men har inte varit nöjd eller inte fått det att fungera fullt ut. Tröttnade på alla speciallösningar och gick och köpte mig en NUC istället.

En NUC eller Next Unit of Computing är en PC i litet format. Man köper den färdigbyggd från Intel och bestyckar den med valfri storlek på hårddisk och minne.

Det lönar sig att jämför pris från olika leverantörer.
Jag köpte från NetOnNet eftersom delarna blev 1200 kr billigare där. Ser att det rört på sig lite sedan jag handlade, och faktiskt blivit 137 kr dyrare, och per dags datum är Inet fortfarande 700 kr dyrare.
NetOnNet:

NetOnNet

Intel NUC6i7KYK på NetOnNet med 512 GB HDD (M.2-gränssnitt) och 16 GB internminne (SODIMM 260 pinnars DDR4 2400 MHz, 1,2 volt) samt trådlöst tangentbord landar på 10.059 kr.

Inet:
Inet ligger per dags datum på motsvarande komponenter 733 kr dyrare och landar på 10.792 kr.

Delar

Delar. Hårddisken är ett enda stort minne i sk. M.2 format och ansluts direkt på moderkortet utan sladd emellan. Den jag valde läser ca 3 gånger snabbare än en SSD-disk.

Intel NUCi67KYK klarar både 1,2 och 1,35 volts DDR4-minne.

Beställer grejerna på nätet och får hem paketet efter ett par dagar. Så vad är det första jag upptäcker när jag skall skruva i hårddisk och internminne? Jo när bottenplattan skruvades av visar det sig att 3 av 4 skruvinfästningar har lossat från chassit. Skruvhylsorna är fastgjutna i chassit som helt enkelt spruckit så att hylsorna är lösa. Fyller i Intels supportformulär men inte helt oväntat hänvisar de till inköpsstället. Och när jag ringer NetOnNet och ber dem skicka en ny mot bildbevis på fabrikationsfel så kräver de att jag först visar den för en butik alternativt skickar tillbaka den och får vänta tills jag får en ny i ersättning. Eftersom jag behöver den asap till ett projekt så sätter jag mig i bilen och kör till närmsta NetOnNet för att byta. De plockar fram en ny och jag ber att få undersöka den i butiken. Samma fel. Personalen hämtar den sista de har på hyllan. Den är hel. Så var alltså noggrann att kontrollera att skruvhylsorna inne i chassit inte spruckit vid fabriksmonteringen! I annat fall finns risk att bottenplattan inte går att skruva fast och att hylsorna lossnar och kortsluter något på kretskortet. Vilket onödigt fabrikationsfel. Undrar vad sådant kostar tillverkaren i slutänden och vad mycket onödigt administrativt jobb och tid för oss konsumenter.

Trasig Intel NUC6i7KYK

Trasig Intel NUC6i7KYK. 3 av 4 infästningar till mutterhylsorna har spruckit vid tillverkning.

Montering

Äntligen är det då dags för montering och installation.

Skruv bottenplatta

4 skruv så är bottenplattan loss. Lirkar försiktigt bort den från chassit.

Hel

Yes, denna är hel! Mutterhylsan sitter som den ska i chassit.

Minne

Viktigt att sätta på sig antistat-armbandet innan minnen och hårddisk hanteras för att inte råka göra sönder elektroniken med statisk elektricitet. Minnena förs i snett uppifrån och trycks i tills de klickas fast.

HDD

Lossa skruven på moderkortet och sätt i hårddisken snett ovanifrån och tryck ner mot moderkortet. Skruva fast med skruven.

Tangentbord

Till tangentbordet följer det med en liten mottagare som sätts i valfri USB-port.

Installation

Windows 10 installation

Sedan är det bara att ansluta till skärm, trycka i USB-minnet med Windows 10 och starta upp den lilla datorn. Installationsprogrammet drar igång direkt.

Den första bild man kommer till tror man först att tangentbordet inte fungerar för inget händer när man trycker ner piltangenten för att välja installationsspråk (vill jag minnas att det var), men det berodde på att det bara fanns ett alternativ här eftersom min Win10 är på engelska. Nästa alternativ fanns det fler val att välja mellan och hit kom man genom att som vanligt trycka TAB.

Här visar jag hur man skapar en bootbar USB-sticka med Windows 10 Stickan bör vara åtminstone 8 GB stor.

TV-inställning

TV

Anslöt minidatorn till TVn och där kapades bilden i kanterna av någon anledning.

Upplösning

Detta gick dock enkelt att justera genom att högerklicka på skrivbordet, välja Screen Resolution och dra ner på storleken i reglagen under ”Custom Aspect Ratio”.

Sådär! En kraftfull PC som mediaspelare och med tillgång till allt man kan ha på en vanlig PC som Photoshop, Visual Studio, Office m.m. Om man vill ha en knäpptyst mediaspelare kanske man skall kolla på någon annan fläktlös modell, men jag behövde processorkraften (tror jag) och ville inte spara på krutet där.

Byte av fläkt

Uppdaterad 2020-01-18
Efter strax över 3 års drift började fläkten låta. Verkar som lagret blivit utslitet. Provade först smörja upp fläkten med lite 7-78 kontaktspray, hjälpte inte. Provade även 5-56 utan resultat. Kontaktade Intel support och de skickade mig en ny fläkt helt kostnadsfritt. Fantastisk support!
Här är instruktion för hur man byter fläkt på en Intel NUC 6i7KYK.

By  -      


1 Response

  1. Jonas skriver:

    Snyggt! De flesta jag känner som köpt NUC har köpt ”de vanliga” och inte denna monstervariant :). Hur ska du göra med fjärrkontroll? Bara använda t-bord? Tips, kolla in flirc.tv om du vill använda befintlig fjärrkontroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *