Gästhus

Byggprojekt

Bygga Attefallshus

Detta är en detaljerad byggbeskrivning av en 15 m2 stor friggebod. Jag kommer också visa hur huset enkelt kan byggas som ett sk. Attefallshus om 25 kvadratmeter. Det är en självständig bostad eller komplementbyggnad som inte kräver bygglov, endast anmälan till kommunen som lämnar startbesked enligt de nya direktiven som trädde i kraft 1 juli 2014. Den står på en torpargrund av natursten, är vinterbonad och fullt isolerad, utrustad med energiglas, papptak med plåtdetaljer och liggande grålaserad Karlsöenpanel.

Tänk att ha ett utrymme som man kan inreda med allt som man inte vill (eller får) ha i sitt hus! Vissa kallar det Man Cave eller Manspace. I mitt fall blir det ett kombinerat kontor/gym/studio. En symaskin ska nog också få plats någonstans.

Gästhus

Isolerad friggebod om 15 m2 på torpargrund och med liggande panel och papptak.

Här är alla inlägg i serien bygga friggebod. Och här finns mer information om förslaget med en ny typ av bygglovsbefriat bostadshus om 25m2 som regeringen överlämnat till Lagrådet och som föreslås träda i kraft 2 juli 2014.

Innehållsförteckning

Några punkter är inte upplänkade eftersom artiklarna ännu inte är sammanställda.

Här är en artikel om kostnader för bygganmälan för Attefallshus. Enligt artikeln innebär de nya bygglovsbefriade reglerna inte att det samtidigt är avgiftsbefriat. Man får räkna med ca 8.000 för själva anmälan och någon form av stadsarkitekt för 4.800 kr. I Kungsbacka kommun verkar kostnaden vara satt till 7.000 kr.

Och en intressant artikel om du funderar på att bygga ett Attefallshus för uthyrning. Skatteregler gällande uthyrning. Det verkar som man inte behöver skatta för intäkter som understiger 50.000 kr.

By  -      


2 Responses

 1. Emil skriver:

  Hej!

  Har läst en del om bygget av din gäststuga då jag själv planerar att bygga mindre friggebod inom kort.

  Undrar om du kan svara på några frågor?

  • Ungefär vad har du för takutsprång på framkant/sidor?
  • Vad är det för ”bredd” på din vindskiva som du kör med?
  • Vad heter den plåten som du har under pappen längst ner mot hängrännan?

  Kommer ha mycket användning av din blogg framöver 🙂

  Tack för en bra sida!

  Mvh Emil

 2. Daniel skriver:

  Hej Emil!

  • Från färdig panel till utsida vindskiva är det 320 mm på framsidan och sidorna. Baksidan är det 320 mm från färdig panel till utsida hängränna.
  • Vindskivan är 22×170 mm.
  • Plåten är en takfotsplåt avseddför att limma underlagspappen mot och skall leda vatten ner i hängrännan.
  • Lycka till med bygget!!!

   mvh
   /Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *