Klart

Bloggat, Teknik

Laga lampan i dörrklockan

Nu på första advent är det ju brukligt att tända ett ljus. Så vad passar bättre än att passa på att laga lampan i dörrklockans tryckknapp? Den har nog varit trasig i något år eller så. Skruvade isär den och upptäckte att lampan var svart och dessutom hade tråden ärgat av. Ersatte den med en led istället.

Eftersom lampan gått sönder kändes det inte som att en ny hade hållit någon längre tid (om man nu kunde jaga rätt på en lika dan). Men en led-diod håller ju tusentals timmar så jag bytte till en sådan.

Dörrklockan drivs av en ringtrafo i apparatskåpet som levererar ca 15 V växelström. Man kan därför inte sätta dit en led-diod rakt av, Den hade gått sönder relativt direkt då den inte klarar växelström så bra. Det räcker inte heller att sätta en vanlig diod i serie då det skickas ut en strömspik i kretsen så snart man trycker och släpper på knappen till dörrklockan. Detta eftersom själva dörrklockan är mekanisk och tryckknappen sluter en elektromekanisk krets som drar en pistong som slår mot ett bleck som då låter ding-dong. När knappen släpps kan det då uppstå en betydligt större spänning vilket dioden inte klarar. Lösningen är att sätta en zenerdiod parallellt med lysdioden för att begränsa spänningen över dioden. Hittade en vit 3 mm lysdiod med 3,6 V framspänning i gömmorna som passade perfekt i sockeln där glödtrådslampan suttit. (Nedan kit är med en 3,2 V vit led).

Kopplingsschema led till dörrklocka

Kopplingsschema lampa till dörrklocka. Motståndet begränsar strömmen och dioden halvlikriktar spänningen. Zenerdioden parallellt med lysdioden begränsar spänningen över lysdioden så den inte går sönder.

Mäter spänningen över kablarna som är 15 VAC. Motståndet bör då vara 570 ohm (närmsta 680 i E-serien) för en 3,6V led med 20mA (400 ohm för en 3,2V led 20mA). Men väljer ett större motståndsvärde på 4,7 kOhm för att få ner ljusstyrkan och ha lite marginal.

231215 Uppdatering. Har du lägre spänning än 15VAC kan motståndet behöva justeras. Hade en kund nu med 13,1VAC och valde därför att skicka med ett 3,3kOhms motstånd för att leden skall lysa lagom starkt.

Klart

Denna tryckknapp med glödlampsbelysning från Friedland har konverterats med Led-kittet till tryckknapp med Led-belysning.
Se till att skruvskallarnas spår är horisontella för ett lugnare intryck.

Vill du också laga ljuset i din dörrknapp? Köp kittet här! Det funkar utmärkt till t.ex. tryckknappar från Friedland eller Honeywell om du vill bygga om tryckknappen till en modern tryckknapp med Led-belysning.

 • 1 st vit 3 mm 3,2 V led
 • 1 st 4,7 kOhms motstånd
 • 1 st diod
 • 1 st 3,0 volt zenerdiod
 • 1 st krympslang
  • 1 st ljuskit till tryckknapp dörrklocka
   Led-ljuskit till dörrklocka.
   • 1 st vit 3 mm 3,2 V led
   • 1 st 4,7 kOhms motstånd
   • 1 st diod
   • 1 st 3,0 volt zenerdiod
   • 1 st krympslang
   Produkt: (över 10 i lager)
   Pris:
   180,00kr
   Antal:

   Alltid fraktfritt inom Sverige!Till kassan Till kassan

   Behöver du hjälp med bytet (det är lite pilligt och det underlättar om man har tillgång till en bra lödkolv, skruvstäd att hålla knappen, varmluftspistol, smältlimspistol m.m.) kan jag lösa det mot en kostnad av 500 kr. Kontakta mig för detaljer.

   Bilder från läsarna

   By  -      


   2 Responses

   1. Lars Nilsson skriver:

    Hamnade på den här sidan av en slump då jag sökte efter någon som säljer nya tryckknappar till Friedland dörrklockor. (För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på…)
    Det här var ju en en alldeles strålande idé att ersätta den trötta glödlampan med en led.
    Har just pysslat ihop komponenterna och monterat tillbaka tryckknappen och resultatet blev ju lysande 🙂
    Den utförliga arbetsbeskrivningen var också helt klockren!
    Mvh Lars N.

   2. Dan Grönberg skriver:

    Perfekt lösning! Får jag utmana lite till och fråga om du skulle vilja lägga till en lösning att lampan bara tänds i mörker? Nån styrning med ljussensor….

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *