Sarg

Byggtips

Träolja underlättar monteringen

Om du skall såga ur en bit ur en regel för att omsluta en stolpe kan en skvätt olja underlätta monteringen. När jag byggde sarj runt altanen ville jag att den skulle greppa kring räckesstolparna. Jag sågade ur ett stycke ur sarjen som var exakt samma mått som stolpen. När jag sedan skulle montera sarjen var det svårt för urtaget blev så exakt och sarjen eller regeln skulle greppa kring flera stolpar. Men det blev betydligt lättare att få ihop delarna efter att jag penslade på lite kinesisk träolja. Då räckte det att slå några gånger med en gummiklubba så blev resultatet helt perfekt!

Sarg

En räckesstolpe som går genom sarjen. Genom att pensla på lite kinesisk olja i ändträet på sarjen är det lättare att föra på den genom att slå in den försiktigt med en gummiklubba. Jag lät sargen sticka ut 22 mm från altanens kjol för att få lite överhäng. Detta avstånd visade sig också bra eftersom stolparna är i dimension 95×95 och sargen är 145 mm bred. 145-95 = 50 mm. 50 – kjolens tjocklek 28 = 22 mm. Då kommer sargens insida jämns med stolpens insida.

Men använd oljan sparsamt eftersom den ”missfärgar” träet som blir mörkare. Detta försvinner inte utan träet förblir mörkare även efter flera säsonger. Se därför till att oljan bara hamnar på ändträet. Men väljer du att olja hela trädäcket så blir ju allt trä enhetligt. Jag har dock valt att inte olja altanen utan kommer bara såpa den på höstarna.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *