Essve HDS verktyg

Byggtips

Skruvjigg för dold trallskruv

Hittade ett för mig nytt verktyg som ska underlätta att fästa trätrall med dold skruv. Träkomposit och klickgolv skruvar man ju ofta med speciella clips som gör att inga skruvar syns. Det finns även clips för invändiga innertak som jag beskrivit tidigare. Men nu går det alltså också att skruva fast trall där skruven inte syns med hjälp av ett behändigt verktyg.

Essve HDS

Essve HDS – Hidden Decking System är ett monteringssystem för näst intill osynligt trallmontage. Verktyget finns att köpa hos Verktygshandlarn.se.

Essve HDS – Hidden Decking System är ett system som underlättar när man vill skruva fast trall så att skruven inte syns. Systemet bygger på att skruvarna monteras i sidorna av trallbrädan istället för ovanifrån. Enligt Essve får man lika bra hållfasthet som vid ett traditionellt montage.

Systemet består delas av ett verktyg, dels själva skruven. Verktyget klämmer man fast över brädan och har en inbyggd distans så man får lika stort avstånd mellan trallbrädorna*. Sedan sätter man i skruven i sidan av verktyget och skruvar i dem i kanten av trallen. För bäst resultat skall man använda specialanpassade bits och skruv med litet skruvhuvud och som har en gänga som nyper fast trallen ordentligt i regeln. Verktyget finns i två utföranden beroende på vilken bredd på trallen du har; 85-110 mm bredd och 110-150 mm.

* När det gäller avståndet mellan trallen så bör man nog fundera på hur fuktigt virket är när man skruvar fast den. Färskt fuktigt virke brukar man ju kunna skruva ihop helt och hållet och då går det inte att använda detta verktyg eftersom käftarna inte går att ta bort. Läs mitt inlägg om hur tätt skall man skruva trallen

Essve HDS trallskruv

Skruven är tillverkad av rostfritt syrafast stål A4. Spetsen är pilformad och skall minimera risken för sprickbildning och reducerar iskruvningsmomentet. Under huvudet så finns en gänga som skapar en hög klämkraft mellan trallbrädan och bärande regel, det cylindriska huvudet ger ett minimalt synligt ingångshål.
Trallskruven är försedd med TX15 bitsfäste. Uppfyller CE kravet enligt EN14592 och är därför godkänd av Boverket för byggkonstruktioner.

Trall tjocklek 22-25mm används 50 mm långa skruv, 25-34 mm används 60 mm. Mer information på Essve.

Trallvirke Skruvlängd Skruv/m2
22-25 mm 50 mm ?
28×120 mm 60 mm 32 st CC60
28×145 mm 60 mm 27 st CC60
34×145 mm 60 mm 27 st CC60

Extra bits kan vara bra om altanbygget är stort.

Verktygshandlarn har också en enklare variant Camo Marksman Pro-NB som även den är anpassad för speciella skruv.

Ska bli spännande att se slutresultatet vid sommarens altanbyggen!

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *