Innan

Bloggat

Avstånd mellan trätrall

Hur stort avstånd skall man lägga mellan trallen när man skruvar altan? Det är alla trallskruvares stora fråga.

Att bygga altan är ett av sommarens roligaste byggprojekt som hela familjen kan vara med och hjälpa till med. Allt från att röja undan vid markarbetet till att skruva trall. Och så var det den där med avståndet. Hur stort skall mellanrummet vara mellan trallen när man skruvar fast den i reglarna? Svaret är: det beror på. Om virket är nytryckt och nästan dryper av fukt brukar man rekommendera att skruva den dikt an, d.v.s. med inget mellanrum. Den kan ju knappast bli fuktigare än var den är så avståndet borde bli mindre när virket torkar. Har det däremot legat till sig lite så kan det vara lagom med en utfälld tumstocks avstånd vilket motsvarar ca 2-2,5 mm. Då kommer trallen kunna svälla den fuktiga årstiden runt höst och när vintern är blaskig. Om man skruvar trallen för tätt finns risk att den sväller ihop så mycket så den reser sig eller i värsta fall knäcks trallskruven. Och när trallen sväller ihop sig binder den ännu mer fukt eftersom vätan inte kan rinna emellan och då förvärras problemet. Jag har själv gjort misstaget. När jag först skruvade trallen på min altan satte jag den med en tumstocks avstånd. Använde mig av den finaste kvalisorten norrlandsfuru som brädgården kunde erbjuda. Tänkte att eftersom jag gör jobbet själv kan jag lika gärna kosta på materialet lite extra. Men när sommaren var över var det upp till 8 – 10 mm glipor på vissa ställen. När det efter ett par säsonger var dags att behandla altanen med SIOO tänkte jag att jag lika gärna kunde skruva upp trallen och sätta om den. På 5 meters bredd fick jag in en hel 120mm fura extra med bibehållen tumstocksbredd emellan varje trall. Nackdelen är nu att vintertid sväller golvet ihop sig. Speciellt om det hamnat lite smuts emellan som hindrar fukten att rinna emellan. Så vad har jag lärt mig? Hellre något för mycket än för lite. Trä rör sig. Punkt. Det är bara att acceptera att gliporna är större sommartid. Annars får man gå upp ett steg till komposit eller någon form av ädelträ. Vissa trallvirken kan svälla så mycket som 12 mm från sitt ”ursprungsläge” när det går från sitt torraste till sitt blötaste läge.

Risker med att skruva för tätt:

  • Vatten kan inte rinna undan den fuktiga årstiden. Använder man ytbehandlad skruv med en stålkärna finns risk att den börjar rosta
  • Risk att altanen blir halkig vintertid
  • Det kan även innebära att påfrestningen på skruven blir så pass hög att den går av. Detta gäller främst vid användning av en ytbehandlad stålskruv, inte alls lika vanligt problem om man har använt rostfri skruv.
  • Trallen kan börja klättra upp över varandra eftersom dom inte kan ta vägen någon annanstans vilket gör att altanen börjar se ut som en puckelpist.

Vill man skruva fast trallen så att skruvarna inte syns kan verktyget HDS från Essve vara ett bra hjälpmedel. Verktyget har ett inbyggt avstånd som är reglerbart i två steg; 2,5 mm och 5 mm med extra distansplattor som går att montera. Verktyget hjälper till att skruva trallen med dold infästning och Essve har tagit fram en speciell rostfri skruv i A4 C5-kvalitet som är anpassad till verktyget. 2,5 mm är i princip det minsta avståndet som går att göra eftersom skruvens vinkel måste ha lite spelrum för att kunna gå in. Ju mindre distans desto högre upp på trallen kommer ingångshålet för skruven att hamna eftersom man då måste räta upp skruven ytterligare, då utrymmet mot redan lagd trall blir för litet för att kunna hålla samma vinkel på skruven. Och då tappar man syftet med skruven. Om ingångshålet kommer för högt upp så är det inte längre ett osynligt montage.

Ha också koll på hur stor rundning trallen har som du köper. Rundningen kan variera mycket beroende på från vilket sågverk trallen kommer. Allt från att en kraftig kantavrundning till att bli mer spetsig. HDS lämpar sig mer för den spetsiga varianten.

Trallavstånd

Virkesleverantörernas rekommendationer gällande med vilket avstånd trallen skall läggas
(med reservation för felskrivning).

Mer information om HDS-systemet.

, ,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *