Högtryckstvätt

Byggprojekt, Renovering

Underhålla en altan

Det har nu gått tre säsonger sedan jag byggde altanen. Jag har inte gjort något underhåll under denna tid och det var dags att lägga lite energi på det sista. Jag var lat när jag skruvade trallen och fäste den bara i ändarna och en skruv på mitten. Det gjorde att den klampade lite mot reglarna när man gick på golvet. Dessutom hade trallen torkat så det var flera millimeter stora glipor emellan brädorna.

Artikelserie Altan

Altanbygge

Detta är en del av artikelserien om altanen:

Den tryckimpregnerade trallen hade bleknat till en fin silvergrå färg. Men den hade samtidigt fått lite torrsprickor och gliporna mellan plankorna var upp till en centimeter stora på sina ställen. Eftersom jag inte hade skruvat fast den i alla reglarna var det lätt att lossa trallen och sätta om dem med en tumstocks tjocklek emellan. Så kanske var det tur att jag inte satt så många skruv från första början?

Det finns flera skolor om hur man bäst tar hand om tryckt virke. Många använder olja för att förhindra torrsprickor och flisor men det får trallen att mörkna med tiden och efter några år är den alldeles svart. Andra använder såpa som är naturligt fet vilket jag tror är ett bra alternativ. Jag tänker använda mig av en produkt från Sioo som är ett miljövänligt, vattenbaserat system för att skydda trä. Den ger altanen en mjuk och len vattenavvisande yta och efter ett tag får den en silvergrå finnish eftersom impregneringen innehåller kisel. Dessutom behöver man inte underhålla altanen på 10 eller ända upp till 15 år!

Här visar jag hur jag förberedde altanen för impregneringen.

,

By  -      


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *